Zie ook: dossier controverse Nieuwsbank NetGeneration

Waarschuwing:

In het blad Net Generation nr 5, juni 2001, maakt Bastiaan Paternotte, redacteur van dat blad, bekend dat onderstaand persbericht geheel verzonnen is in een poging van Net Generation "om in het nieuws te komen met Máxima". Inzending van dit bericht was dus in strijd met de voorwaarden waaronder berichten bij Nieuwsbank kunnen worden geplaatst. In een persbericht heeft Nieuwsbank geëigende stappen aangekondigd tegen de betreffende journalist en zijn blad.


Persbericht
"Mijn vriend Jorge"

Een onthullend boek over de toekomstige schoonvader van prins Willem Alexander, Jorge Zorreguieta

De Nederlandse zakenman Albert van Dijk woonde tijdens het bewind van de junta van dictator Videla in Argentinië. Door de aard van zijn werkzaamheden, het exporteren van Europese landbouwmachines, ontmoette hij Jorge Zorreguieta, (onder) staatsecretaris van Landbouw van 1976 tot en met 1981 onder Videla. Al gauw bloeide een vriendschap op tussen deze twee mannen. Albert van Dijk, inmiddels zakenman in ruste, schreef over deze periode een boek: "Mijn vriend Jorge" met als ondertitel "Zakenman in Videla's Argentinië, 1976-1983"

Van Dijk onderzoekt Zorreguieta, het Videla-bewind en bovenal zichzelf kritisch. In eerste instantie sluit hij de ogen voor de misdadigheid van het regime, maar leert later, samen met Zorreguieta, de situatie aan een kritische blik te onderwerpen.

"Mijn vriend Jorge", een schrijnend verslag van een zakenman die zaken doet met een land en een bewind dat niet deugt. Hij acht Zorreguieta moreel medeverantwoordelijk voor de misdaden van de Argentijnse junta, maar wil hier niet een keihard oordeel aan verbinden. Maar ook een boek dat inzicht geeft in de achtergrond van Jorge Coqui Zorreguieta, de toekomstig schoonvader van Prins Willem Alexander.

"Mijn vriend Jorge"; een boek dat beschrijft hoe het is om zaken te doen met een bewind dat niet deugt. De onmacht van een Nederlandse zakenman die zich continu bewust is van de aard van de regering waar hij zaken mee doet. Maar ook de eeuwig knagende twijfel aan het morele aspect hiervan. Een verrassend, soms komisch maar ook schrijnend verslag van één van Argentinië's zwartste perioden. Maar ook hoogst actueel, omdat het inzicht geeft in de wereld van de vader van onze toekomstige koningin.