Afzender: petrajekel@hotmail.com

Contactpersoon: Petra Else Jekel

Voorstelling De Rode Route met poezie en lied

Datum: 19, 20 jan. en 11 feb. 2001

DE RODE ROUTE - SCHUBERTS WINTERREISE IN EEN NIEUW JASJE

De Huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen schreven een nieuwe versie van Die Winterreise van Wilhelm Müller in Nederlandstalige poëzie en dragen deze live voor tijdens een uitvoering van de beroemde liedcyclus, getoonzet door Franz Schubert. De samenwerking met bariton Vic Diederen en pianist Geert Woltjer resulteerde in de voorstelling 'De Rode Route', die januari en februari van 2001 te zien zal zijn in en rond Groningen.

Waar Schubert nog steeds geprezen wordt om zijn meesterlijke verklanking van de liedcyclus Winterreise, overheerst tegenwoordig de mening dat de poëzie van Müller, die ten grondslag ligt aan de 'Reise', niet veel meer is geweest dan een noodzakelijk kwaad voor de muziek van Schubert. De Huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen Daniël Dee en Petra Else Jekel, zullen dit hardnekkige misverstand trachten recht te zetten met een moderne hervertelling van Müllers gedichten. De aldus ontstane 'nieuwe' winterreis heet 'De Rode Route' en zal door beide dichters worden voorgedragen, afgewisseld met een integrale uitvoering van het traditionele recital door bariton Vic Diederen en pianobegeleider Geert Woltjer.

Deze uitvoering is uniek omdat zij, door het actief betrekken van de Huisdichters van de RuG bij een klassiek liedrecital, de traditionele band tussen dichters en musici, tussen woord en muziek, bevestigt en continueert. In het geval van Schubert en de ondergewaardeerde Müller, wordt de balans tussen beide zelfs hersteld. Het unieke van de uitvoering vindt het publiek direct terug in een luxueus programmaboek in beperkte oplage, dat tegelijkertijd een mini-dichtbundel is. Hierin zal de moderne winterreis van de Huisdichters van de RuG volledig afgedrukt zijn.

Alle voorstellingen zijn opgedragen aan Bernard Kruysen, mentor en 'muzikale vader' van Vic Diederen. Op 30 oktober jongstleden, tijdens de voorbereiding van de Winterreise, overleed hij plotseling.

Meer informatie over dit project, plus enkele voorbeeldgedichten van Dee en Jekel, is te vinden op de Website van de Huisdichters van de RuG onder 'projecten': http://www.crosswinds.net/~rugdichter/.

Voorstellingen

· 19 januari 2001 om 20.00 uur Universiteitstheater, Harmoniecomplex, Groningen, f15, reserveren Universiteitstheater: 050 3636128.
· 20 januari 2001 om 20.00 uur Universiteitstheater, Harmoniecomplex, Groningen f15,- reserveren Universiteitstheater: 050 3636128.
· 11 februari 2001 om 14.30 uur Landgoed Ekenstein te Appingedam, f17,50
Organisatie
Stichting Rubato
Noorderdwarsstraat 15
9717 LW Groningen
stichtingrubato@hotmail.com

De Rode Route

Winschoterkade 5A

9711 EA

Groningen

Telefoon: 050 3134564