Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse basisschool deelnemer nieuw Verkeersspel

Basisschool de Edelsteen in Rokkeveen speelt als een van de eerste scholen het Verkeersmysteriespel. Het verkeersmysteriespel bestaat uit een spelwand die in de aula wordt opgesteld. Centraal staat het scorebord waarop voor elke groep de resultaten worden bijgehouden. Elke groep kan zo via verschillende opdrachten steeds een beetje dichter bij de finish komen. De gemeentelijke Werkgroep Verkeersveiligheid ondersteunt de school. Vrijdag 19 januari wordt het project op de Edelsteen afgesloten.

Het verkeersmysteriespel bestaat uit een aantal lessen en spellen die toegespitst zijn op de verschillende groepen van de onder- en bovenbouw binnen het basisonderwijs. De school kan daar haar eigen projecten en ideeën nog aan toevoegen zoals bijvoorbeeld Trapvaardigheid van de ANWB of het in de gemeente Zoetermeer ontwikkelde project Praktisch Motorische Fietsvaardigheid. Ook voor de Zoetermeerse verkeersleerkracht is in het spel een rol weggelegd. Het spel biedt een "kapstok" voor praktische verkeerseducatie. In het spel worden vooral bestaande leermiddelen samengebracht die gericht zijn op het aanleren van praktische verkeersvaardigheden.

Dit verkeersproject is een initiatief van het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid, het Stadsgewest Haaglanden en de OnderwijsAdvies West Zuid Holland. De initiatiefnemers hopen dat scholen gestimuleerd worden zelf wat structureler aandacht te besteden aan het aanleren van praktische verkeersvaardigheden. Een tweede doel is het stimuleren van de betrokkenheid van ouders. De uitdaging is om onderwijsgevenden, kinderen en ouders hierin samen op te laten trekken. Verkeerssituaties die volwassenen en kinderen als gevaarlijk zien zijn tenslotte niet altijd dezelfde.



Gemeente Zoetermeer © January 2001

Last update: 15 January 2001 (12:51)