Politiebericht Friesland: Friesland 19-01-2001 Politieberichten van 18/1 (13.00 uur) t/m 19/1 (07.00 uur)

Sneek: getuigenoproep in verband met mishandeling Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 03.45 uur, wilde een 17-jarige jongeman uit Sneek na een avondje stappen weer naar huis. Hij liep naar zijn fiets, die in het fietsenrek voor de bank aan de Marktstraat stond. Een drietal knapen, waarschijnlijk afkomstig uit Sneek, riep naar hem. Ze wilden zijn fiets hebben. Er ontstond een woordenwisseling, waarna de jongeman van het drietal een aantal klappen en stompen, voornamelijk tegen het hoofd, kreeg. Nadat hij was gevallen werd hij tegen het gezicht en armen geschopt. Liggend op straat zag de jongeman kans een kapot bierglas of bierflesje te pakken: hij pakte dit en stak het naar zijn aanvallers. Het glas ging nog meer kapot. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij een van zijn belagers geraakt. Met veel slaan en schoppen wist hij zich hierna aan de groep van drie te onttrekken. De jongeman heeft zich onder doktersbehandeling gesteld en heeft verschillende kneuzingen en zwellingen aan het gezicht. Hij heeft dinsdag aangifte gedaan. Tot nu toe hebben zich geen getuigen gemeld. Gezien het tijdstip en het leeglopen van uitgaansgelegenheden moeten voldoende mensen dit voorval gezien hebben. De politie Sneek hoopt dat getuigen zich alsnog melden op het centrale telefoonnummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Gorredijk: inbraak fabriek
Van woensdag op donderdag werd ingebroken bij een timmerfabriek aan de Jodocus Heeringastraat. Hoe men de fabriek is binnen gekomen, is niet duidelijk. In de fabriek heeft men verschillende personeelskastjes opengebroken en in het kantoor zijn de kasten overhoop gehaald. Voor zover nu is na te gaan is er alleen wat snoepgoed en een fles cola weggenomen. Een 48-jarige inwoner van Gorredijk heeft aangifte gedaan.

Lemmer: inbraak garage
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een garage aan de Nieuwedijk. Een toegangsdeur werd geforceerd. Uit een bureaulade werd een klein geldbedrag weggenomen. De eigenaar, een 53-jarige inwoner van Lemmer, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Donderdag omstreeks 13.15 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij op de Nieuwekade. Een 47-jarige inwoner van Leeuwarden kreeg een 23-jarige Leeuwarder op bezoek. Beiden kennen elkaar. Op een gegeven moment kregen de mannen woorden met elkaar en wilde de 47-jarige man dat zijn plaatsgenoot de woning verliet. De 23-jarige man werd kwaad en deelde zonder dat hier aanleiding toe was, verschillende klappen uit. Ook bedreigde hij de man met een mes. De verdachte was onder invloed. De 47-jarige inwoner van Leeuwarden raakte gewond aan zijn hoofd en heeft aangifte gedaan. De verdachte werd even later aangehouden op de Tuinen. Hij werd overgebracht naar het bureau en ingesloten

Leeuwarden:vernieling ruiten
Donderdag omstreeks 13.55 uur werd een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake vernieling en bedreiging. De man, een asielzoeker, had op het AZC Burmania aan de Mr. P.J. Troelstraweg verschillende ruiten vernield en hij had het personeel bedreigd. Waarom de man door het lint was gegaan, werd niet duidelijk. De man is overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal is de man weer in vrijheid gesteld.

Sneek: illegale plakker
Donderdag omstreeks 15.30 uur werd een 25-jarige inwoner van Groningen op de Stadsrondweg Zuid aangehouden. De verdachte was bezig met het illegaal plakken van posters op schakelkasten en verkeerslichten. Binnen de gemeentegrenzen had hij dit reeds op diverse plaatsen gedaan. De man kreeg hiervoor een bekeuring.

Oranjewoud: brand woning
Donderdag omstreeks 14.25 uur brak brand uit in een woning aan de Koningin Wilhelminaweg. De bewoner, een 51-jarige man, was in de woning bezig toen hij op een gegeven moment iets hoorde knappen in de woonkamer. Toen hij poolshoogte ging nemen, zag hij dat de woonkamer in brand stond. Via de buren heeft hij de brandweer gewaarschuwd, die de brand hebben geblust. De woning kan als verloren worden beschouwd. Wat de oorzaak van de brand is geweest, is niet bekend. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Drachten: ongeval met gewonde
Donderdag omstreeks 17.55 uur liet op de Stal een 15-jarige meisje uit Boornbergum zich op haar fiets voorttrekken door een bromfiets. Op een geven moment moest de bromfietser, een 16-jarige inwoner van Drachten, afremmen. Het meisje liet toen los en moest ook afremmen, doch door vermoedelijk een te hoge snelheid, ging zij onderuit en kwam met haar hoofd op het wegdek terecht. Zij is met verwondingen aan haar hoofd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Oudehaske: mishandeling
Donderdag omstreeks 16.30 uur was een 56-jarige inwoner van Oudehaske bij zijn woning aan de Wiidswal bezig met een motormaaier het riet in zijn achtertuin te maaien, om zo meer zicht te krijgen op het Nannewijd. Terwijl de aangever hiermee bezig was, kwam een man op hem toelopen, die begon te schreeuwen, dat hij hier niet mocht komen en dat hij het riet niet mocht maaien. Voordat de aangever wist wat er gebeurde, had hij al een vuistslag te pakken. Door deze klap viel de aangever, waarna hij nog verschillende klappen kreeg. De verdachte, vermoedelijk een rietsnijder, is daarna over het ijs weggelopen. De aangever liep een flink gezwollen oogkas op en heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek. De verdachte moet nog gehoord worden.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 20.40 uur vond op het Zuiderplein een aanrijding plaats tussen een personenauto en een voetganger. De bestuurder van een personenauto, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, reed over de Stationsweg in de richting van het Zuiderplein. Het verkeerslicht in zijn richting stond op groen. Bij de voetgangersoversteekplaats negeerde een voetganger, een 14-jarige jongen uit Leeuwarden het rode voetgangerslicht. Toen de jongen de weg overstak werd hij geraakt door de personenauto en kwam hierbij ten val. De jongen kwam met zijn linkerbeen onder het wiel van de personenauto terecht. De jongen werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden; onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.40 uur werd op de Kanaalweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 29-jarige inwoner van Franeker, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 310 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Vrijdag omstreeks 02.30 uur werd op de Bagijnestraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 385 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Terband: inbraak woning
Donderdag tussen 15.30 en 21.20 uur werd ingebroken in een woning aan de Aengwirderweg. Het slot van de achterdeur werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit een geldkistje werd een paar honderd gulden weggenomen, alsmede een aantal postzegels. De eigenaar, een 82-jarige inwoner van Terband, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.05 uur werd op de Zeedijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 49-jarige inwoner van Lemmer, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 340 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Drachten: inbraak distributiecentrum
Afgelopen nacht omstreeks 00.45 uur werd ingebroken in een distributiecentrum aan Het Anker. Door een gat in de muur te maken was men het bedrijf binnen gekomen. Uit het bedrijf zijn ongeveer 100 DVD-spelers weggenomen. De eigenaar, een 43-jarige inwoner van Nij Beets heeft aangifte gedaan.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272