CBS

Omzet detailhandel in november flink hoger

In november 2000 is de omzet van de detailhandel 8,8% hoger uitgekomen dan in november 1999. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat de omzet het sterkst gegroeid is bij de non-foodsector van de detailhandel. Bij deze sector waartoe onder meer de kledingwinkels en de winkels in consumentenelektronica behoren, bedroeg de omzetgroei in november 9,4%. De winkels in voedingsmiddelen zagen de omzet in november met 6,8% stijgen in vergelijking met november 1999. In totaal heeft de consument in november voor iets meer dan 14 miljard gulden (6,4 miljard euro) gewinkeld. Per huishouden is dit een uitgave van 2075 gulden (940 euro). Van dit bedrag is bijna tweederde besteed bij de winkels in non-foodartikelen.

Consumentenelektronica in de belangstelling
In de non-foodsector is het met name de branche consumentenelektronica die de omzet flink heeft zien toenemen. Deze winkels die vooral wit- en bruingoed, geluidsdragers en computers verkopen, hebben in november 2000 een 16,6% hogere omzet behaald dan in dezelfde maand van 1999. In de voedingsmiddelensector hebben de supermarkten een relatief sterke omzetgroei van 7,6% gerealiseerd. De speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen zijn hier bij achter gebleven.

Eerste 11 maanden 2000 positief
Over de eerste 11 maanden van 2000 zijn de detailhandelsverkopen met 5,1% toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 1999. Voor de non-foodsector bedraagt de groei in deze periode 6,4%, terwijl de voedingsmiddelensector uitkomt op een groei van 2,5%.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor. Bij een beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient rekening te worden gehouden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft november 2000 een maandag en een dinsdag minder, maar een woensdag en een donderdag meer dan november 1999.