Gemeente Berkel en Rodenrijs

2001: het Jaar van de Vrijwilligers

Het jaar 2001 is uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Vrijwilligers. In Nederland zijn 3,5 miljoen mensen actief als vrijwilliger in de samenleving. In het hele land worden activiteiten georganiseerd voor de vrijwilligers en het belangrijke werk dat zij doen in de samenleving.

Ook in de gemeente Berkel en Rodenrijs zijn zichtbaar én onzichtbaar, vele vrijwilligers actief. De gemeente wil deze vrijwilligers in het zonnetje zetten en organiseert daartoe enkele projecten in het jaar 2001. Daarbij wil de gemeente de inwoners van Berkel en Rodenrijs betrekken.

Het eerste project is de verkiezing tot Vrijwilliger van de Maand. Elke maand hebben wij een thema in het vrijwilligerswerk gekozen, welke hier staan vermeld. Ook uw organisatie kan één of meerdere vrijwilligers voordragen die een bijzondere bijdrage leveren aan uw organisatie. Het is ook mogelijk een groep of organisatie voor te dragen. Dit kan met behulp van een formulier dat ligt op de receptiebalie van het gemeentehuis, waar u het ook kunt inleveren. Uit de inzendingen zal een jury de Vrijwilliger van de Maand kiezen. Aan het eind van 2001 wordt uit de genomineerden de Vrijwilliger van het Jaar gekozen.

De spelregels voor deze verkiezing zijn:

1. de vrijwilliger is een inwoner van de gemeente Berkel en Rodenrijs;
2. de vrijwilliger heeft zich minimaal 1 jaar ingezet voor het betreffende vrijwilligerswerk;

3. de vrijwilliger zet zich in voor het vrijwilligerswerk in Berkel en Rodenrijs.

De Vrijwilliger van de Maand krijgt de mogelijkheid om (met behulp van de organisatie) zijn of haar vrijwilligerswerk in betreffende maand in beeld te brengen in de hal van het gemeentehuis. Dit kan door middel van foto´s, posters, beeldmateriaal e.d. Een medewerker van de gemeente zal dit ondersteunen.

Een ander project dat wij in 2001 willen opstarten is een vacaturekrant voor vrijwilligerswerk. Veel organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers en hebben baat bij een centraal overzicht van mogelijkheden in vrijwilligerswerk. Via een vacaturekrant raken inwoners van de gemeente bekend met de diversiteit in het vrijwilligerswerk en met de contactpersonen die vrijwilligerswerk coördineren. Over dit project wordt u binnenkort nader geïnformeerd.

Vrijwilligerswerk betreft mensen. Samen met u willen wij in het jaar 2001 de vrijwilligers in deze gemeente extra waarderen. U zult in de komende maanden nadere informatie ontvangen over dit onderwerp. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw S. Oosterman, telefoon (010) 514 0876 en mevrouw E. Bauhuis, (010) 514 0759 van de afdeling Welzijn van de gemeente.
Ook als uw organisatie (nog) geen bericht heeft ontvangen over het project, kunt u contact opnemen met bovenstaande personen.

Indeling categorieën Vrijwilliger van de Maand

Februari: Sport
Maart: Onderwijs en vormingswerk
April: Ontwikkelings- en vluchtelingenwerk
Mei: Zorg
Juni: Algemeen maatschappelijk belang
Juli: Cultuur, recreatie en festiviteiten
Augustus: Natuur en milieu
September: Ongeorganiseerde vrijwilligers
Oktober: Jeugd- en jongerenwerk
November: Ouderen en gehandicapten