Afzender: info@jovd.nl

Contactpersoon: Bas van 't Wout



Henk Kamp krijgt van JOVD prijs Liberaal van het Jaar

Datum: 18-01-00

De Liberale Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), heeft op haar nieuwjaarsbijeenkomst VVD-Tweede Kamerlid Henk Kamp uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft getoond voor het liberalisme. Kamp kreeg de prijs voor zijn inzet voor de verbetering van de achterstandspositie van sommige groepen minderheden en de rationele wijze waarop hij deze problematiek benadert. Volgens de Jonge Liberalen legde Kamp terecht de nadruk op internationale aanpak van de migratieproblematiek, activering van achterstandsgroepen door een beter sociaal stelsel en de bestrijding van racisme en discriminatie. Op dezelfde avond hield Landelijk Voorzitter van de JOVD Maarten Burggraaf zijn nieuwjaarsrede. Daarin wees hij op de oproep die de Politieke Jongeren Organisaties in september deden om een einde te maken aan het gedogen. Toen werd er veelal negatief gereageerd, maar inmiddels hebben twee verschrikkelijke rampen in Enschede en Volendam duidelijk gemaakt, dat het niet handhaven van regels verschrikkelijke gevolgen kan hebben.

De JOVD heeft dit jaar Henk Kamp aangewezen als Liberaal van het Jaar. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Guy Verhofstadt en daarvoor aan Klaas Groenveld, Gijs de Vries, Jozias van Aartsen en Hans Dijkstal. De Jonge Liberalen prijzen de rationele wijze waarop Kamp de problemen van minderheden benadert. De positie van individuen staat centraal in het liberalisme en de JOVD is van mening dat op met de ideeën van Kamp meer mensen zullen kunnen participeren in de samenleving. Tevens prijzen zij zijn optreden in het programma Buitenhof, waarop hij op scherpe en overtuigende wijze Filip de Winter van repliek diende.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de JOVD hield Landelijk Voorzitter Maarten Burggraaf ook zijn nieuwjaarsrede. Hierin memoreerde hij aan de oproep van de gezamenlijke Politieke Jongerenorganisaties van september 2000 om een einde te maken aan het gedogen. Destijds werd daar veelal kritisch op gereageerd, maar inmiddels zijn wij door twee rampen in Enschede en Volendam met onze neus op de feiten gedrukt. Bij beide rampen valt nu al vast te stellen dat er te laks met regels en vergunningen is omgegaan. 'Veiligheid van de burgers is een van de belangrijkste taken van de overheid. Het is ontoelaatbaar dat een gedoogcultuur leidt tot levensbedreigende situaties', aldus Burggraaf.

Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie

Herengracht 38a

2511 EJ

Den Haag

Telefoon: 070-3622433