CDA

Minister van Verkeer en Waterstaat moet harde service-afspraken met NS maken

De CDA-Tweede Kamerfractie vindt, bij monde van woordvoerder Jacob Reitsma, dat minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat met de NS harde afspraken over de groeidoelstelling, de punctualiteit, het voorzieningenniveau, het prijsbeleid, de compensatie voor vertraagde reizigers en de afbakening van het hoofdrailnet moet maken.

Zowel de minister als de NS zullen stevige maatregelen moeten nemen. Jacob Reitsma: "Het is niet acceptabel dat er een beleid gevoerd wordt zoals de afgelopen jaren. De NS zal een beter image moeten verwerven, meer punctualiteit moeten leveren, een betere service moeten bieden en voldoende modern materieel aan moeten schaffen", aldus Jacob Reitsma .

"De minister zal daarop aanspreekbaar moeten zijn. De reiziger heeft daar recht op. Wanneer de minister de mond vol heeft van prijsbeleid en mobiliteitsmaatregelen betreffende de automobiliteit, dan geeft dat verplichtingen omtrent de verantwoordelijkheid van de minister betreffende het Openbaar Vervoer", aldus Reitsma

"Minister Netelenbos moet decentralisatiebeleid heroverwegen" Verder maakt de fractie zich zorgen over de vele trajecten die de minister wenst te decentraliseren.
Jacob Reitsma: "De ervaringen in het Noorden zijn onder maat. Regelmatig zijn er te weinig treinen, de kwaliteit laat te wensen over en de 1e klas-treinstellen ontbreken. Wanneer er geen beleid wordt vastgesteld voor de lange termijn, met voldoende concessielengte lopen we het risico dat er bij bedrijven onvoldoende materieel aanwezig is"

"Daarom roepen we de minister op om het decentralisatiebeleid met openbare aanbesteding, met name bij de contractsector, te heroverwegen, of op zijn minst af te zien van verplichte openbare aanbesteding. Het gaat ons er om een kwalitatief goed voorzieningenniveau te handhaven", aldus Reitsma.

De volledige bijdrage kunt u hiernaast downloaden.