Onderzoek in vijf landen in de eurozone wijst uit:

Bedrijven wachten tot het laatste moment
met de omschakeling naar de Euro

Rotterdam, 19 januari 2001

Slechts de helft van de bedrijven in de eurozone schakelt voor 1 januari 2002, de officiële invoerdatum van de euro, de interne boekhoud-, loon- en klantsystemen om naar de nieuwe munt. Een groot deel wacht dus tot het laatste moment: 1 juli 2002. Vanaf deze datum moeten alle transacties in euro plaatsvinden. Dit blijkt uit een onderzoek dat Dun & Bradstreet in het laatste kwartaal van 2000 hield onder vijfhonderd bedrijfsleiders in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland.

Het onderzoek van Dun & Bradstreet, marktleider in handelsinformatie, werd uitgevoerd door middel van telefonische interviews, honderd per land. Uit de resultaten komt onder andere naar voren dat slechts een vijfde van de bedrijven uit de eurolanden momenteel al volledig is overgeschakeld op de euro. Nederland scoort met 18 procent net iets onder dit gemiddelde. Uitschieters zijn Italië en Frankrijk, waar respectievelijk al 28 procent en slechts 10 procent van de ondernemingen systemen heeft aangepast.

Een vergelijking met de plannen die ondernemingen zelf hebben gemaakt over de omschakelijking wijst uit dat 18,4 procent van de bedrijven achter loopt op schema. In Nederland ligt dit percentage hoger dan het gemiddelde in de vijf eurolanden waarin is gemeten. Maar liefst 20 procent van de Nederlandse ondernemers zegt nog niet zover te zijn als verwacht.

Factureren in euro's
Van de Nederlandse bedrijven vermeldt inmiddels 71 procent de euro op facturen. Ook in dit opzicht loopt Nederland achter op andere landen in de eurozone. Van de bedrijven in ons land die momenteel nog niet de euro op hun facturen vermelden, zegt de helft dit vanaf 1 juli 2001 te zullen doen. In België verwacht driekwart van de ondernemers tegen die tijd zover te zijn.

In een eerste reactie op de onderzoeksresultaten spreekt Bartjan Willenborg, Manager Corporate Marketing & Communications bij Dun & Bradstreet Benelux zorg uit. "Deze cijfers tonen aan dat er weinig speelruimte is in geval van moeilijkheden bij de overgang naar de nieuwe munteenheid binnen de door Europa gestelde tijd. Vertraging in de omschakeling naar de euro zou aan het eind van dit jaar kunnen leiden tot een extreem hoge vraag naar en dus een ernstig tekort aan - financieel deskundigen en IT-specialisten en middelen."