Ernst & Young

Vertraging uitvoer ESF-3 subsidieprogramma

De besteding van ruim twee miljard euro, die Nederland in het kader van het doelstelling 3 programma van het Europees Sociaal Fonds (ESF-3) voor de periode 2000 2006 zal ontvangen, is verder vertraagd. Hoewel de verwachting was dat eind oktober 2000 de ESF-3 regeling voor de nieuwe periode zou worden gepubliceerd, heeft de publicatie verdere vertraging opgelopen.

Directe aanleiding voor de vertraging is het verschijnen van een rapport van de Algemene Rekenkamer over de wijze waarop het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) en Arbeidsvoorziening beheer, controle en toezicht van deze ESF-gelden willen uitvoeren. De resultaten van het rapport zijn voor minister Vermeend van SoZaWe aanleiding om de uitvoering van het ESF onder te brengen bij een nieuw op te zetten agentschap binnen zijn Ministerie. Kortom, de organisatie van het Nederlandse ESF-beheer is simpelweg nog niet klaar. Subsidieverzoeken zullen pas kunnen worden behandeld op het moment dat het agentschap gereed is.

Meer werk voor subsidievragers
De ESF subsidieverzoeken kunnen straks worden ingediend door een zestal groepen van eindbegunstigden, waaronder Lisv, de G25-gemeenten en de sectorfondsen. In de nieuwe opzet zal de eindbegunstigde ook expliciet verantwoordelijk zijn voor de rapportage en beheer van ESF-3 gelden. Dit houdt een forse uitbreiding in van de taken en verantwoordelijkheden voor de eindbegunstigden. Voor deze organisaties is het dan ook een uitdaging om optimaal gebruik te gaan maken van de ESF-3 middelen.
De adviesgroep Subsidies en de groep Subsidiecontroles van Ernst & Young hebben hun kennis en ervaring op dit gebied gebundeld en een plan van aanpak opgesteld voor de verwerving en het beheer van de ESF-3 gelden. Hierbij is het mogelijk dat het gehele traject van entreetoets, indiening van de subsidieaanvraag, de administratie, de halfjaarlijkse rapportages alsmede de voorbereiding van de einddeclaratie van de ESF-3 subsidies adequaat worden ondersteund.

Voor meer informatie over dit onderwerp of voor evntuele vragen kunt u terecht bij de adviesgroep Subsidies via e-mail of telefonisch 010 407 22 56.

Copyright © 2001 Ernst & Young