P E R S B E R I C H T

Alle mogelijkheden voor een actieve vakantie in de Achterhoek gebundeld

ACHTERHOEKSE ACTIEFGIDS VERSCHENEN

ZUTPHEN Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme heeft een gids op de markt gebracht waarin alle actieve mogelijkheden in de Achterhoek zijn weergegeven. Geen algemene, wollige verhalen, maar zeer concrete informatie over routes, -kaarten, -verhuurders, -arrangementen en -evenementen. En dat over onderwerpen als fietsen, wandelen, kanovaren, paardrijden, overlevingstochten, karting, paintball, et cetera. De gratis gids heeft een dikte van 68 pagina's en is telefonisch te bestellen bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, tel. (0900) 26 92 888, maar is ook aan de balies van de VVV s in de Achterhoek verkrijgbaar.

OnverwachtHet landschap van de Achterhoek wordt vaak omschreven als een coulisselandschap Net als op een groot toneel wisselen de decors zich snel af. Door deze afwisseling is de Achterhoek een geliefd vakantiegebied met tal van onverwachte zijden. Onverwacht, wanneer het gaat om natuurschoon, statige landhuizen, karakteristieke boerderijen, leuke kleine musea, historische stadjes en de gastvrijheid van de mensen. Maar het meest onverwacht is toch wel het grote aanbod aan buitensportmogelijkheden. Daarom wordt de Achterhoek het 'onverwachte Nederland' genoemd.

Fiets- en wandelroutes

Er is keus uit een veelheid aan routes: bewegwijzerd of alleen beschreven. Maar altijd is de routebeschrijving zodanig opgezet, dat veel informatie over de omgeving wordt gegeven. Er zijn lokale fietsommetjes van 20 km vanuit elke plaats, die onderling weer op elkaar aansluiten. Daarnaast 'dag-fietsroutes' van 35 tot 60 km, waarbij verschillende plaatsen worden aangedaan. Voor de langeafstandsfietser is er ook volop keus. Er is bijvoorbeeld de Kastelenfietsroute Oost-Gelderland, een route van 350 km langs alle kastelen en landhuizen in de Achterhoek. En de Euro-bikeroute, een grensoverschrijdende tocht van 100 km. Bovendien voeren verschillende doorgaande LF-routes door de streek. Maar ook de wandelaar komt volledig aan zijn trekken: langeafstandwandelpaden, streekpaden en lokale wandelommetjes zijn ruimschoots voorhanden. Maar er zijn ook volop beschreven wandelroutes of wandeltochten onder leiding van een gids of boswachter.

Actieve evenementen

Er zijn verschillende fietsmeerdaagsen: vanuit Aalten, Borculo, Doetinchem, Laren, Ruurlo, Varsseveld en Zutphen. De data van de meerdaagsen zijn op elkaar afgestemd. Ze hebben plaats tussen half mei en eind augustus. Bovendien is er een veelheid aan ATB-toertochten, kanotochten, rekreatiesurvivals, noem maar op. De Achterhoekse Actiefgids geeft alle informatie over een- en meerdaagse evenementen.

Fiets-, wandel- en kanoarrangementen

VVV's en het toeristisch bedrijfsleven zijn ook actief met het aanbod aan meerdaagse arrangementen. Er zijn trektochten van hotel naar hotel, waar de bagage wordt vervoerd. Bovendien vanuit hotels, campings of bungalowparken 'standplaatsarrangementen', waarbij elke dag keus is uit verschillende dagroutes. Maar altijd geldt er een speciale arrangementsprijs.

Zutphen, januari 2001