LHV-bestuur adviseert leden staking op te schorten

Persbericht-bericht van 19 januari 2001 , verzorgd door LHV

Huisartsen beslissen volgende week in extra vergadering over voortzetting acties.

Tijdens een extra ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging op donderdag 25 januari aanstaande zullen de huisartsen in ons land een beslissing nemen over de voortgang van de acties, in het bijzonder de aangekondigde staking op 15 februari aanstaande. Het Dagelijks Bestuur van de LHV heeft vanochtend besloten de leden te adviseren deze actievorm vooralsnog op te schorten.

Aanleiding voor het bijeenroepen van de leden en het bestuursadvies is het spoeddebat in de Tweede Kamer eerder deze week. Hierin verzekerde minister Borst de volksvertegenwoordiging dat de problematiek van de huisartsenzorg, en met name een verhoging van de praktijkkostenvergoeding en het inkomen, tijdens de bespreking van de voorjaarsnota in het kabinet prominent aan de orde zal komen. De Kamer heeft daarbij aangegeven de minister op de uitkomsten van die beraadslagingen te zullen beoordelen. Bewindsvrouw en Kamer riepen de huisartsen nadrukkelijk op om af te zien van een staking in februari en eerst de besluitvorming in het kabinet af te wachten. Ook de patiëntenbeweging NPCF liet deze week weten zich wel achter de doelen van de huisartsen te scharen, maar het stakingsmiddel op dit moment onaanvaardbaar te vinden.
Volgens het LHV-bestuur rechtvaardigen de recente ontwikkelingen een opschorting van een stakingsactie. Nadrukkelijk wordt gesproken over opschorting, omdat het motto 'eerst zien en dan geloven' onverminderd van kracht blijft. De LHV beoordeelde de brief die de minister voorafgaande aan het debat aan de Kamer schreef nog als 'mager' en onvoldoende concreet. In het debat is door de politiek echter overduidelijk uitgesproken dat de oplossing van de knelpunten in de huisartsenzorg een vertaling moet krijgen in een uitbreiding van het budget voor de huisartsenzorg. Hierover wordt in het voorjaar beslist. Mocht in april onverhoopt blijken dat het kabinet onvoldoende tegemoet komt aan de eisen, waardoor de continuïteit en kwaliteit van huisartsenzorg in gevaar komt, dan kan dit actiemiddel alsnog worden ingezet.
Het LHV-bestuur adviseert de leden verder voorlopig niet over te gaan tot weigering van inschrijving van nieuwe patiënten in de praktijk, waartoe vorige week werd opgeroepen. Sommige acties gaan gewoon door, zoals het informeren van patiënten en vragen om adhesiebetuigingen en het melden aan de verzekeraar dat de overeenkomsten na 1 juli niet ongewijzigd worden voortgezet.
Overigens zullen de huisartsen eind januari met Zorgverzekeraars Nederland en met minister Borst een nader bestuurlijk overleg voeren over de huisartsenproblematiek.

Ga naar : Nieuwspagina van de LHV
Volgend artikel : NPCF achter huisartsen, maar niet met staking

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet