Ministerie van Financien

Titel: VOORLOPIGE UITKOMSTEN 2000
Persberichtnr.


01/018


Den Haag

19 januari 2001

VOORLOPIGE UITKOMSTEN 2000

Minister Zalm heeft een brief aan de Tweede Kamer gezonden met de voorlopige uitkomst van het EMU-saldo over het jaar 2000. Hieronder volgt de integrale tekst van de brief. De brief staat ook op Internet: www.minfin.nl

Hierbij informeer ik u omtrent de voorlopige uitkomsten met betrekking tot het EMU-saldo over 2000. De voorlopige inzichten geven aan dat het EMU-saldo in 2000 uitgekomen is op 1,4% BBP (excl. opbrengst UMTS-veilingen). Dit is circa 0,3% BBP hoger dan werd voorzien ten tijde van de Najaarsnota. Het meevallende EMU-saldo is deels te danken aan meevallende uitgaven en deels aan meevallende inkomsten. De exacte samenstelling van de meevallers wordt momenteel nader geanalyseerd.

Het betreft hier overigens nog een voorlopig cijfer. Bij Voorlopige Rekening zal een actualisatie plaatsvinden en zal nadere informatie gegeven worden omtrent de achtergronden van het meevallende EMU-saldo. Vervolgens zullen er bij het Financieel Jaarverslag en de Nationale Rekeningen meer definitieve cijfers bekend worden.