Nationale Vereniging de Zonnebloem

P E R S B E R I C H T

Breda, 19 januari 2001

Vooral mensen die afhankelijk zijn op een zijspoor

ZONNEBLOEM MET JAARTHEMA ´SAMEN LEVEN?´ OP DE BRES VOOR LEEFBAARDERE SAMENLEVING

De ruim 35.500 vrijwilligers van de Nationale Vereniging de Zonnebloem constateren een groeiende behoefte van ouderen, zieken en gehandicapten aan contacten waarin tijd voor aandacht is. Dat toont weliswaar de zin van het vrijwilligerswerk dat de Zonnebloem al jaren realiseert overtuigend aan, het is minstens zo zeer een teken aan de wand. Kennelijk is er een toenemend gebrek aan niet-georganiseerde, spontane contacten waarin de een oog en hart heeft voor de ander en dat niet alleen als het zo uitkomt. Aan contacten die zijn gebouwd op echte belangstelling en daardoor helpen om in deze maatschappij mee te blijven tellen. Deze verschraling van aandacht is volgens de Zonnebloem een keerzijde van de welvaart. De floriserende economie met prachtige groei-, werkeloosheids- en koopkrachtcijfers, de zich in rap tempo ontwikkelende informatietechnologie, met de mobiele telefoon en internet voorop, de enorme prestatiedrang en de om zich heen grijpende individualisering hebben tot gevolg dat mensen worden voorbijgelopen. In relaties, gezinnen, families, in de straat. Vooral de mensen die afhankelijk zijn. Een ontwikkeling die de Zonnebloem grote zorgen baart en die de vrijwilligersorganisatie met het jaarthema 2001 ´Samen leven?´ aan de orde wil stellen.

Zwaardere opgave
Samen leven blijkt voor steeds meer mensen een steeds zwaardere opgave. Nog nooit waren de persoonlijke ontplooiingsmogelijkheden en vrijheden zo groot, maar tegelijkertijd is vlucht in onder meer consumentisme en aanpassing aan de ander nog nooit zo massaal en vergaand geweest. Heel veel mensen maken steeds vaker keuzes omdat de ander die ook maakt. Er is een onthutsende vlucht in prestatiedrang, kapitaalvergroting, uitgaven en zogeheten sociale verplichtingen: visite hier, visite daar, etentjes en ontspanningsverplichtingen. De individualisering blijkt meer en meer een lege dop: mensen ontplooien zich niet als een zelfstandig denkend en handelend persoon die bijdraagt aan een leefbare samenleving, maar zinken weg in heb-zucht, overactiviteit en zinloos vermaak. Als compensatie vluchten steeds meer mensen in allerhande therapieën, onder noemers als ´rebalance´ en ´rebirthing´. Intussen blijven steeds meer mensen van elke noodzakelijke aandacht verstoken. Vooral langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen zitten daarbij in de hoek waar de klappen vallen.

Vrijwilligers
Kortom: er mogen gerust grote vraagtekens worden gezet bij de leefbaarheid van de samenleving. Er vallen schrijnende gaten van aandacht. Vooral in de zorg voor chronisch zieken, in de ouderenzorg, de thuiszorg. Te meer daar de laatste jaren een groot aantal verplegenden de zorg verlaat. Vrijwilligers vullen die gaten zo goed mogelijk. En daarin zijn zij van letterlijk onschatbare waarde. De contacten die zij realiseren zijn voor veel mensen van levensbelang. Dat wil de Zonnebloem in dit Internationaal Jaar van Vrijwilligers onderstrepen. Blijft het feit dat de toenemende behoefte aan contact een harde boodschap is. Deze samenleving blijft in gebreke waar het gaat om noodzakelijke zorg en aandacht. Als vrijwilligersorganisatie wil de Zonnebloem daarom een appèl richten aan de samenleving. Een leefbare, menselijke samenleving is alleen bereikbaar als mensen naar elkaar omkijken, zichzelf en elkaar serieus nemen. Dit alles kan alleen als wij de schaduwkanten van onze manier van leven en samenleven eerlijk onder ogen willen zien en daar cosequenties aan verbinden.

Mededeling voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling communicatie: René Rijkers, tel. (076) 564 63 11.

info@zonnebloem.nl