Gemeente Leeuwarden

Cultuurnota rijp voor behandeling in raad ¦ Landelijk voetbaltoernooi ambtenaren in Leeuwarden ¦ Onderhoud openbare ruimte in kaart gebracht ¦ Ontwikkeling Newtonpark III en IV wordt ter hand genomen ¦ Stadsdebat over verkeersproblematiek
Cultuurnota rijp voor behandeling in raad In een uitgebreide reactienota op de nieuwe nota Kunst en Cultuur 2001-2004 die wethouder Brok dezer dagen door de besluitvorming leidt, hebben tal van culturele instellingen en particuliere betrokkenen gereageerd. Het punt wat er met name uitspringt is het gebruik van theater Romein. B en w willen het kernpodium popmuziek terug in Romein, insprekers zijn bang dat de Westerkerk daardoor verloedert. Het college blijft erbij dat Romein een echt muziektheater wordt waarin naast de pop vele andere activiteiten op het gebied van muziek en theater mogelijk blijven. Het college heeft er een extra bedrag van 125.000 gulden voor over. De bezoekers met een 'marktconforme' prijs van het toegangskaartje ook extra middelen binnenbrengen. Daarmee zou Romein uit de gevarenzone zijn.
Besluit: 16 januari

Landelijk voetbaltoernooi ambtenaren in Leeuwarden

Uiteraard wordt er in Nederland ook veel gevoetbald door ambtenaren. Ieder jaar vindt er ergens in het land een ontmoeting van vertegenwoordigende elftallen plaats. Volgend jaar en in 2003 wordt dat grote toernooi in Leeuwarden gehouden. Gemeentelijke complexen als in het Nijlân en het Kalverdijkje worden daarvoor beschikbaar gesteld. Sporthallen zullen de ambtenaren tot slaapplaats dienen. burgemeester en wethouders hebben er tweemaal 10.000 gulden voor over.

Besluit: 16 januari

Onderhoud openbare ruimte in kaart gebracht

Het gemeentebestuur is sinds kort precies op de hoogte hoe het is gesteld met het onderhoud van de stad. Van de openbare ruimte wel te verstaan. Ingenieursbureau Oranjewoud heeft in een uitgebreid onderzoek deze gegevens geleverd. Daarmee is het project "BOR in Beeld" afgerond. Omdat het onderhoud van de stad behoort tot de tien topprioriteiten van het bestuur heeft nu een voorstel het college bereikt dat uitgaat van een bedrag van 18 miljoen voor de periode 2002-2005. Of dat bedrag beschikbaar komt wordt bij de afweging Perspectief in het voorjaar gemaakt. Calamiteiten, zoals het onverwachte herstel van pijpen en kelders, die een bedrag van 9 miljoen op korte termijn vragen, zijn daarin niet opgenomen. Het herstel dat dit jaar verder wordt aangepakt wordt uit andere middelen betaald.

Besluit: 16 januari

Ontwikkeling Newtonpark III en IV wordt ter hand genomen

Voor het bedrijventerrein Newtonpark II aan de westkant van Leeuwarden wordt momenteel het bestemmingsplan afgerond. Het college kijkt al weer verder: voor Newtonpark III en IV wordt nu de ontwikkeling voorbereid. Doordat er voor Leeuwarden Zuid een milieu effect rapportage wordt gemaakt, bestaat de mogelijkheid daarin ook de effecten van de twee bedrijfsterreinen mee te nemen. De toekomstige bestemming richt zich op z.g. categorie 4 bedrijven (industriële producten) en bedrijven die voor hun producten aangewezen zijn op het Van Harinxmakanaal.

Besluit: 16 januari

Stadsdebat over verkeersproblematiek

In de afgelopen vier jaar is de automobiliteit in en rond Leeuwarden explosief toegenomen. Samen met de vele werken aan de weg in het jaar 2000 is pijnlijk duidelijk geworden dat de Friese hoofdstad, met name in de spits, het autoverkeer niet aan kan. Het college beschikt nu over een discussienota waarin de knelpunten in de bereikbaarheid van de stad en vooral ook de binnenstad zijn geïnventariseerd. Het college heeft zich voorgenomen de komende maanden met alle belanghebbenden te gaan praten; naar ideeën en oplossingen te luisteren om daarna met een groot stadsdebat voldoende 'munitie' te krijgen om tot een nieuwe aanpak van het verkeer te kunnen komen. Een uitgewerkt plan kan dan in het najaar in de inspraak en besluitvorming komen.

Besluit: 16 januari