Persbericht

Recordcijfers voor Sun in het tweede kwartaal
Winstgroei van 60 procent en omzetgroei van 44 procent

Amersfoort, 19 januari 2001 - Sun Microsystems heeft in het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2001 opnieuw recordcijfers genoteerd. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg 5,115 miljard dollar. Dat is een toename van 44 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het fiscale jaar 2000.

Sun noteerde orders ter waarde van 4,953 miljard dollar, wat neerkomt op een jaarlijkse achtereenvolgende groei van 32 procent. De winst in het tweede kwartaal bedroeg 552 miljoen dollar, een stijging van 56 procent ten opzichte van vorig jaar, toen de winst 354 miljoen bedroeg (exclusief winst op aandelenverkoop en kosten in verband met acquisities). De winst per aandeel kwam uit op 16 dollarcent per aandeel, een toename van 60 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar (exclusief winst op aandelenverkoop en kosten in verband met acquisities).

Tijdens het tweede kwartaal van het huidige boekjaar rondde Sun de overname van Cobalt Networks, Inc. af. Dit bedrijf werd overgenomen voor 2,061 miljard dollar in de vorm van gewone aandelen en aandelenopties.

Over de eerste zes maanden van het fiscale jaar 2001 behaalde Sun een omzet van 10,160 miljard dollar, een toename van 52 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg in het eerste halfjaar van het boekjaar 2001 1,062 miljard of 31 dollarcent per aandeel. Vorig jaar was dit 629 miljoen dollar of 19 dollarcent per aandeel.

"Zelfs in deze roerige markt hebben we onze marktpositie verder vergroot", zegt Scott McNealy, Chief Executive Officer van Sun Microsystems. "Dat er grote behoefte is aan onze producten en onze wereldwijde service en support, blijkt uit de cijfers. De nieuwe UltraSPARC III-systemen worden in volume uitgebracht. Ook hebben we onlangs een nieuwe lijn server appliance-producten geïntroduceerd en de Netra-productreeks uitgebreid met de Netra X1. Dit is de eerste Solaris-server met SPARC-microprocessor voor minder dan 1,000 dollar. Verder ondersteunt de Sun StorEdge T3 array nu ook Windows-, NT-, HP-UX-, IBM AIX- en Linux-platforms. Met vestigingen over de gehele wereld en onze toonaangevende marktpositie kunnen we de kansen in de markt optimaal benutten. De huidige marktsituatie zal duidelijk maken wie de leiders en wie de volgers zijn."

Michael Lehman, Executive Vice-President Corporate Resources and Chief Financial Officer over het tweede kwartaal: "De kracht van onze wereldwijde activiteiten heeft geleid tot een sterke omzetgroei in alle werelddelen, vooral in Europa en Azië. We blijven investeren in de uitbreiding van ons marktaandeel én voordelen voor onze aandeelhouders genereren."

Sun Microsystems
Sun Microsystems, opgericht in 1982, heeft met haar unieke visie 'The Network Is The Computer' een leidende positie veroverd op het gebied van hardware, software en diensten. Met haar technologie voorziet Sun het Internet van de kracht waarmee ondernemingen wereldwijd profiteren van de netwerkeconomie: 'We're the dot in .com'. Sun behaalde een jaaromzet van $ 15,7 miljard en is vertegenwoordigd in meer dan 170 landen. Op http://www.sun.nl is meer informatie over het bedrijf beschikbaar.

Sun, het Sun-logo, Sun Microsystems, Solaris, Java en 'The Network Is The Computer' zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Sun Microsystems, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Alle SPARC-handelsmerken worden onder licentie gebruikt en zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van SPARC International, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Producten die het SPARC-handelsmerk dragen, zijn gebaseerd op een architectuur die ontwikkeld is door Sun Microsystems, Inc.