Gemeente Wassenaar

Monumentenwacht inspecteert 225 monumenten

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn, heeft via de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, alle gemeenten in het land opdracht gegeven om de in hun stad of dorp aanwezige rijksmonumenten te schouwen op de huidige staat c.q. kwaliteit. Dit wordt de 'Behoefteraming 2001'genoemd. Ook Wassenaar doet mee. De rijksdienst zal op grond van al die kwaliteitsgegevens een verdeling maken van de beschikbare subsidiegelden t.b.v het onderhoud aan de rijksmonumenten in de komende vier jaar. De financiële verdeelsleutel die zal worden toegepast verschilt uiteraard per gemeente, naar mate de kwaliteit van het rijksmonument beter of slechter is. Populair gezegd, 'hoe beter de staat van onderhoud hoe lager het subsidie'.

Wat is de rol van de gemeente ?
Wassenaar heeft de Stichting Monumentenwacht Zuid Holland opdracht gegeven om het onderzoek uit te voeren bij rijksmonumenten, ruim 225 stuks. De Monumenten-wachters gaan begin februari van start met de opnamen en zullen vier tot vijf weken uittrekken om het onderzoek te klaren. Alle eigenaren, bewoners / gebruikers krijgen een brief in de bus met toelichting en wanneer een opname van het monument wordt gemaakt. De brief aan eigenaren zal overigens gefaseerd verstuurd worden. De Monumentenwachter stopt bij het niet thuis treffen van de eigenaar, bewoner /gebruiker een antwoordkaart in de bus waarin hij verzoekt om een afspraak te maken.

Wie en wat is de Monumentenwacht?
De Stichting Monumentenwacht is een zelfstandige opererende stichting, gevestigd in Leiden, die zich bezig houdt met het jaarlijks controleren van de bouwkundige staat van monumenten. Uiteraard is het team Monumentenwachters ter zake kundig en gespecialiseerd op alles wat met behoud en herstel van monumenten te maken heeft, groot of klein. Monumenten eigenaren moeten wel lid zijn van de Monumentenwacht. De 'Behoefteraming 2001' bestaat uit een opname van het rijksmonument aan de buitenzijde, waarbij gelet wordt op de kwaliteit van daken, goten, schilderwerk, natuursteenwerk, gevelmetselwerk, voegwerk enz. Ook is het in de meeste gevallen noodzakelijk om een opname binnen te doen. Dit is afhankelijk van de omschrijving die de Rijksdienst heeft gemaakt bij de aanwijzing van het pand tot rijksmonument. De gegevens van alle rijksmonumenten moeten landelijk voor 1 mei 2001 bij de Rijksdienst zijn ingediend.

Wie krijgt uiteindelijk het geld?
Na het bekend worden van het subsidiebudget voor Wassenaar, uit de uitkomsten van de 'Behoefteraming 2001', zal het gemeentebestuur belast worden met de verdeling van de gelden. Dit gebeurt in samenwerking met de eigenaren van de rijksmonumenten in Wassenaar. Sleutel voor de verdeling zal de dan nieuwe monumentenverordening worden. Het is van groot belang dat de Monumentenwachters hun opdracht naar behoren kunnen uitvoeren en daarvoor is de medewerking van eigenaren en bewoners van eminent belang. In 2005 zal er weer een landelijke 'Behoefteraming 2005'worden gehouden. Wassenaar heeft gedurende het onderzoek een speciaal telefoonnummer ingesteld waarnaar eigenaren, bewoners /gebruikers kunnen bellen met vragen over het onderzoek en evt. vervolgafspraken. Het nummer is 5122490 en op werkdagen van 10.00uur tot 14.00 uur bereikbaar.