Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 19-01-2001 Persberichten district Maastricht
Vrijdag, 19 januari 2001 (H.P. 14.10 uur)

Maastricht, verkeerscontrole:
Donderdag 18 januari 2001 heeft tussen 16.00 en 24.00 uur een verkeerscontrole plaatsgevonden in Maastricht West. Motorrijders van de politie selecteerden motorvoertuigen uit het verkeer en brachten deze over naar het hoofdbureau van politie aan de Prins Bisschopsingel te Maastricht, waar de voertuigen maar ook de inzittenden aan een uitgebreide controle werden onderworpen. In het totaal werden 107 motorvoertuigen gecontroleerd. Alle bestuurders moesten tevens een blaastest ondergaan.
Een 41 jarige automobilist uit Maastricht bleek teveel gedronken te hebben. Zijn ademanalyse wees een alcoholpromillage aan van 1 promille. Na het opmaken van proces-verbaal kon hij met een rijverbod van 4 uur in zijn bezit huiswaarts.
Een motorrijder gestationeerd, op het Tongerseplein, kreeg de indruk dat een automobilist zich aan een controle wilde onttrekken door een andere richting op te rijden. De automobilist werd vervolgens gecontroleerd waarbij bleek dat hij alcohol gedronken had. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar hij een ademanalyse moest ondergaan. Zijn alcoholpromillage bedroeg 1.5 promille. Tegen deze 22 jarige automobilist is proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd.

In de gecontroleerde voertuigen werden de nodige wapens aangetroffen. Zo werden er een aantal messen aangetroffen (niet alle messen bleken strafbare messen te zijn) waaronder een vlindermes (proces-verbaal opgemaakt in het kader van snelrecht), een honkbalknuppel (boete fl. 300,-), een ploertendoder (boete fl. 500,-), een dolkmes (boete fl. 300,-) en een imitatie pistool (boete Fl. 300,-). Dat messen toch gevaarlijke wapens zijn bewees een van de automobilisten. Toen hij een mes nog even vlug wilde verbergen voor de politie deed hij dat dermate onhandig dat hij zich behoorlijk in zijn hand sneed. Toen hij aan het politiebureau uit zijn auto stapte bloedde hij behoorlijk en vertelde de juiste toedracht Na het verlenen van eerste hulp kon hij daarna met een proces-verbaal van fl. 300,- voor het ongeoorloofd wapenbezit naar de afdeling spoedeisende hulp van het A.Z.M.
De verdovende middelenhond deed zijn werk goed. Vijf maal haalde hij verborgen softdrugs uit voertuigen. Dit betrof steeds kleine hoeveelheden (vijf gram of minder) waarvan door de bezitters afstand werd gedaan. Ook de explosieven hond trof in een auto wat aan. Hij vond 15 strijkers (vuurwerk) in een doosje waarin normaal cassettebandjes worden opgeborgen. De eigenaar kreeg vervolgens een boete van fl. 170,- wegens het bezit van verboden vuurwerk. Buiten de hiervoor genoemde feiten werd in het totaal nog 36 maal proces-verbaal opgemaakt wegens uiteenlopende mankementen aan autos, over het algemeen technische gebreken.

Maastricht, rijden onder invloed:
Tegen een 63 jarige inwoner van Maastricht is vrijdagmorgen 19 januari 2001 proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed. Het alcoholgebruik van deze automobilist werd omstreeks 02.15 uur op de Dorpsstraat in Maastricht vastgesteld bij een routinecontrole. Bij het eerste contact met deze bestuurder rook hij behoorlijk naar het gebruik van alcohol. Aan het politiebureau wees de ademanalyse een drievoudige overschrijding aan van het maximaal toegestane alcoholpromillage. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd daarbij ingevorderd. Na verhoor kon hij huiswaarts.

Maastricht woninginbraak:
Op donderdag 18 januari 2001 heeft een inbraak plaatsgevonden in een woning aan de Pletzersstraat te Maastricht.
Een raam van de woning werd door de inbreker geforceerd waarna hij de toegang kreeg. Na het doorzoeken van de woning werden een vijftiental cds, een klein geldbedrag in muntgeld en tien staatsloten ontvreemd.

Maastricht, winkeldief achter slot en grendel:
Een 36 jarige inwoner van Maastricht is donderdagavond 18 januari 2001 na het plegen van een winkeldiefstal door de politie aangehouden. De winkeldief ontvreemdde in een slagerij gevestigd in het winkelcentrum de Brusselsepoort te Maastricht een leeg stroopblik een pot mosterd welke dienden als decoratiemateriaal, waarde fl. 22,50.-. De winkeldief werd door beveiligingspersoneel betrapt en ter beschikking gesteld van de gewaarschuwde politie. Aan het politiebureau bleek dat de winkeldief nog wat op zijn kerfstok had. Hij diende nog voor fl. 4843,- aan openstaande geldboetes te voldoen aan Justitie. Het grootste gedeelte daarvan betrof openstaande geldboetes wegens verkeersovertredingen en het reizen zonder vervoersbewijs. De inwoner van Maastricht kon niet betalen, dus werd het ruim 120 dagen zitten.

Maastricht, ongeval veroorzaakt onder invloed:
Een 61 jarige inwoner van Maastricht is donderdagavond 18 januari 2001 aangehouden nadat hij onder invloed van alcohol op de Populierweg te Maastricht een verkeersongeval veroorzaakte.
Op de Populierweg te Maastricht zag een getuige dat de automobilist bij het achteruit rijden tegen een geparkeerde personenauto reed. Na de aanrijding reed de automobilist weg van de ongevalsplek. De getuige en de benadeelde waarschuwden daarop de politie. Toen de politie ter plaatse het verkeersongeval administratief aan het afhandelen was kwam de veroorzaker van de aanrijding opnieuw langsrijden. Hij werd daarop door de politie aangehouden. Bij het eerste contact met de politie bleek de automobilist onder invloed gereden te hebben. Hij rook naar het gebruik van alcoholhoudende drank. Aan het politiebureau gaf de ademanalyse een alcoholpromillage aan van 2 promille, een viervoudige overschrijding van het maximaal toegestane alcoholpromillage. Tegen de inwoner van Maastricht wordt proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd daarbij ingevorderd. Na verhoor kon de inwoner van Maastricht huiswaarts.