Gemeente Hoorn

Nieuws

STRUCTUURVISIE
In opdracht van de gemeente Hoorn heeft BRO, adviesbureau op het gebied van ruimtelijke ordening, economie en milieu, de Structuurvisie "Buitensd" samengesteld. De structuurvisie behandelt de toekomst van de gebieden Van Aalstweg, Blauwe Berg, Berkhouterweg/Dampten, de historische stadsrand en het stationsgebied-noord. Deze gebieden hebben een strategische ligging ten opzichte van het historisch centrum van de stad, dragen een groot aantal centrumfuncties in zich en hebben een uitstraling naar de hele regio.

SAMENHANG
Elk deelgebied heeft zijn eigen kenmerken. Voor sommige gebieden zijn deelstudies verricht. Deze geven echter onvoldoende zicht op de gewenste ontwikkelingsrichting voor het hele gebied. BRO heeft daarom de verschillende functies van het gebied in onderlinge samenhang en in relatie met hun omgeving, met name de binnenstad, uitgewerkt. De structuurvisie kan vervolgens dienen als uitgangspunt voor het opstellen van bestemmingsplannen.

ENKELE CONCLUSIES
Een van de conclusies van het rapport is dat het noordelijk deel van het stationsgebied een moderne tegenhanger moet worden van het historisch centrum. Werken, wonen, winkelen en parkeren: het gebied leent zich uitstekend voor het ontwikkelen van deze functies. De relatie met de binnenstad wordt duidelijk gelegd door aandacht te besteden aan het verbeteren van de voetgangersverbinding. BRO adviseert om op de Van Aalstweg het winkelaanbod uit te breiden binnen het thema wonen en doe-het-zelf. Het gaat daarbij vooral om wit- en bruingoed. In de visie worden ook voorstellen gedaan voor het oplossen van knelpunten op het gebied van het verkeer. Zo wordt aanbevolen op de kruising Keern/Provincialeweg een fietstunnel te bouwen.

COMMISSIE
Tijdens een openbare, gezamenlijke commissievergadering op 25 januari zal een presentatie plaatsvinden over het rapport (zie voor informatie de agenda op deze pagina). Het gaat om een eerste behandeling, want pas na de commissievergadering komt het rapport in de inspraak en zal er overleg met belangenorganisaties plaatsvinden. Het is de opzet dat er voor de zomer een definitieve structuurvisie ligt voor de Buitenstad. Het voorlopige ontwerp is in te zien bij de voorlichtingsbalie in de hal van het stadhuis. Op deze pagina volgt nadere informatie over de inspraakprocedure.



terug