Cito

Citogroep op NOT 2001, verrassend meer dan u denkt: Van peuterspeelzalen tot aan bedrijven en overheden

Sinds 1 oktober jl. heet het Cito Citogroep. Onder die naam vallen twee stichtingen en een holding. De stichtingen voeren opdrachten uit voor de overheid en werkzaamheden op non profit basis. In de holding zitten bedrijfsonderdelen voor commerciële activiteiten.

De Citogroep werkt voor peuterzalen, het reguliere onderwijs (primair, voortgezet, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, hoger onderwijs) en voor overheden en bedrijven in binnen en buitenland. Dat brede scala aan opdrachtgevers en werkzaamheden laat de Citogroep tijdens de NOT zien in stand 1 E 044. Het motto is: verrassend meer dan u denkt.

De Citogroep presenteert in zijn stand nieuwe producten en diensten voor her reguliere onderwijs en voor overheden en bedrijfsleven. Via de internettoepassing ToetsWijzer maakt de Citogroep alle voor het hele onderwijs relevante informatie bereikbaar over toetsen, examens en evalueren. Van ToetsWijzer worden in de stand demonstraties gegeven. Medewerkers geven ook acte de présence in het lezingenprogramma van de NOT met uiteenlopende onderwerpen als Piramidemethode, Leerlingvolgsysteem, Volg- en adviessysteem vmbo en Assessment in het onderwijs.

Piramide

De Piramidemethode wil peuters en kleuters vroegtijdig stimuleren in hun ontwikkeling, opdat met name kinderen in achterstandssituaties een goede start maken. De methode gaat uit van het gestructureerd aanbieden van ontwikkelingsmateriaal. Piramide bevat een groot aantal projecten die te maken hebben met de leefwereld van jonge kinderen.

Goed nieuws voor leidsters van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen en leerkrachten van groep 1 en 2 in het basisonderwijs: de materialen van alle projecten (als lente dit is mijn huis, kerstfeest etc. ) van de Piramidemethode zijn nu leverbaar.

Piramide heeft bovendien nog een toepasselijke beursactie: wie een, eerder toegestuurde, in elkaar gezette kartonnen piramide inlevert, ontvangt een Piramide-jaarkalender. Per beursdag krijgt de mooiste piramide een prijs: een houten puzzelpiramide in 3-D.

Nieuw voor de kleintjes is het Peutervolgsysteem voor de gebieden Ordenen, Taal en Ruimte, dat afgenomen wordt op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.

Kopen via internetwinkel

Volledig nieuw is de internetwinkel van de Citogroep voor primair onderwijs. Op de beurs draait het prototype. In februari willen we in de lucht zijn.

We demonstreren ook versie 3.0 van het computerprogramma van het Leerlingvolgsysteem. Dit programma is dit schooljaar leverbaar. Het computerprogramma verwerkt de administratieve gegevens van het LVS. Ten opzichte van de vorige versie is de technische opbouw sterk verbeterd.

Verder is nieuw het vervolg op het spellingsprogramma Goed Spel voor groep 5 t/m 8. Het programma Leestempo en Rekenen/Wiskunde, beide voor eind groep 6, zijn nu ook via internet te gebruiken.

Volg- en adviessysteem

Er is al jaren vraag naar een leerlingvolgsysteem voor het voortgezet onderwijs. Het Volg- en adviessysteem vmbo van de Citogroep is daar een passend antwoord op. Het concept, een deel van de inhoud van de toets, is voor het eerst te zien op de NOT. Het Volg- en adviessysteem vmbo bevat een Entreetoets en een Adviestoets. Vanaf 2002 zijn ook Volgtoetsen beschikbaar. Met de Entreetoets kunnen docenten het kennisniveau van de leerlingen bepalen bij aanvang op school. De Adviestoets biedt na twee jaar basisvorming ondersteuning bij het bepalen van de leerweg en sector keuze. Verder is een Toelatingstoets voor leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs ontwikkeld. Hiermee kan op eenvoudige wijze de leerachterstand van zorgleerlingen bepaald worden.

Interessant voor het vmbo is ook de presentatie van de vmbo-examengids op internet. De SLO is samen met de Citogroep verantwoordelijk voor deze digitale vmbo-examengids. De site is bestemd voor docenten en schoolleiders. Zij vinden daarop informatie over het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Daarnaast vindt de bezoeker een keur uit de bekende toetsen als luister- en spreektoetsen, onderzoekstoetsen, voortgangstoetsen en examenvoorbereidingstoetsen.

Wiscat, vraagbaak en Toetsnet voor beroepsonderwijs

Voor het middelbaar beroepsonderwijs presenteert de Citogroep onder meer het toetspakket Wiscat-bo. Met dit pakket is het erg eenvoudig om bij instromers in het mbo tekortkomingen op het gebied van rekenen en wiskunde vast te stellen. WISCAT-bo kan op elk gewenst moment geheel automatisch een toets-op-maat samenstellen, deze afnemen en nakijken en het resultaat rapporteren aan de kandidaat en diens docent.

Voor het beroepsonderwijs presenteren wij ook de Vraagbaak op internet en Toetsnet, een digitaal distributiesysteem voor toetsen. Uiteraard vindt u er ook informatie over ons cursusaanbod Deskundigheidsbevordering.

Consultancy

De Citogroep is ook een professioneel expertise- en servicecentrum voor evaluatie op het gebied van opleidingen en beroepspraktijk in binnen- en buitenland. De dienstverlening bestaat uit productontwikkeling, consultancy, training en logistieke ondersteuning van examen- en andere evaluatietrajecten. Een greep uit het dienstenaanbod: competentiebeoordeling, deskundigheidsprofielen, toetsing praktische vaardigheden, veiligheidsexamens, deskundigheid zonder diploma, examens en kwaliteit en examenorganisatie.