Apple Benelux

Apple. The Apple Store. iReview iTools. iCards. QuickTime. Apple Support. Mac OS X
HotNews Hardware Software Made4Mac Education Creative Small Business Developer Where to buy

Apple maakt resultaten eerste kwartaal bekend

Bunnik/Brussel, 17 januari 2001 - Apple heeft de resultaten bekendgemaakt voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2001, dat werd afgesloten op 30 december 2000. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettoverlies van $195 miljoen, ofwel $0,58 per aandeel. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een nettowinst geboekt van $183 miljoen, ofwel $0,51 per aandeel. De omzet in het eerste kwartaal bedroeg $1 miljard, een daling van 57 procent ten opzichte van de omzet in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De brutomarge bedroeg het afgelopen kwartaal -2,1 procent, vergeleken met 25,9 procent in het eerste kwartaal van 2000. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het eerste kwartaal 49 procent van de totale omzet.

De resultaten van het afgelopen kwartaal omvatten een winst na belasting van $49 miljoen, voortvloeiend uit de verkoop van 3,8 miljoen aandelen in ARM Holdings plc. en 1 miljoen aandelen in Akamai Technologies, Inc. Tevens is Apple tijdens het eerste kwartaal overgegaan op Statement of Financial Accounting Standards nr. 133, wat heeft geleid tot een winst na belasting van $12 miljoen als gevolg van het cumulatieve effect van de boekhoudkundige wijziging. Bovendien heeft de toepassing van SFAS nr. 133 geleid tot de opname van een ongerealiseerd verlies na belasting van $9 miljoen, voortvloeiend uit de investering in converteerbare effecten in Samsung Electronics Co., Ltd. Zonder de winsten en verliezen uit investeringen en zonder het effect van de overgang op SFAS nr. 133 zou het nettoverlies over dit kwartaal $247 miljoen hebben bedragen, ofwel $0,73 per aandeel.

Apple heeft het afgelopen kwartaal 659,000 computers verkocht. "Apple heeft in het eerste kwartaal ingrijpende maatregelen genomen om de voorraad in de verkoopkanalen terug te brengen tot ongeveer vijf en een halve week", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Dit jaar beginnen we goed met de levering van de nieuwe PowerBook G4 in februari , de nieuwe 733-MHz Power Mac G4 en Mac OS X in maart."

"Onze liquiditeitspositie blijft met meer dan $4 miljard bijzonder sterk, en we verwachten met ingang van het huidige kwartaal weer positieve resultaten te kunnen boeken", aldus Fred Anderson, CFO van Apple. "Voor het boekjaar 2001 verwachten we een omzet van circa $6 miljard."

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten van over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

De conference call waarin de resultaten van het eerste kwartaal van boekjaar 2001 zijn besproken, kan worden beluisterd op http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq101/ met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De QuickTime Player die nodig is om de uitzending te beluisteren, kan door zowel Mac- als Windows-gebruikers gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/nl/quicktime.

Met uitzondering van de historische gegevens dienen de verwachtingen die in dit persbericht worden uitgesproken te worden beschouwd als prognoses die onderhevig zijn aan risico's en onzekerheden. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; het effect dat economische en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en succesvolle technologische innovaties op de markt te brengen; de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen en voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen, en de mate waarin Apple erin slaagt haar besturingssysteem nog verder te verbeteren. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 30 december 2000 en Apple's Form 10-K voor het boekjaar 2000, dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC.

© 2001 Apple, het Apple logo, Macintosh, DVD Studio Pro, Final Cut Pro, iDVD, Movie, Mac, Mac OS, Quicktime en Apple Store zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Overige product- en bedrijfsnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectievelijke eigenaars.

Apple

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie ? de beste producten en ondersteuning leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, wetenschappers, technologen, ondernemers en consumenten in meer dan 140 landen.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Eveline Riedijk
Marketing Communications & Public Relations Manager Nederland Apple Nederland
Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik
Tel.:+31 (0)30 - 659 39 40
Fax: +31 (0)30 - 659 38 50
E-mail: riedijk.e@euro.apple.com