0100,0100,0100Persbericht

Amsterdam, 19 januari 2001

Tweede Kamer informeert burgers slecht

Boete van f 75,- uit 1985 al voldoende voor weigering verblijfsvergunning

De commotie die de Tweede Kamer nu produceert over de mogelijkheden om mensen die een crimineel antecedent hebben toegang tot Nederland te weigeren is volstrekt onterecht. In de huidige regelgeving en de toepassing daarvan gebeurt dit al vaak zeer streng, dat zou de wetgevende macht toch moeten weten.

Ook in de regeling voor de witte illegalen is een clausule van deze aard opgenomen. Dit leidt tot de bizarre situatie dat een witte illegaal die in 1985 een schikkingsvoorstel van f 75,- heeft geaccepteerd nu afgewezen wordt door de IND wegens het hebben van criminele antecedenten. Over de vraag of deze persoon nu zwart had gereden of mogelijk een paar sokken uit een winkel heeft gestolen wordt nog gediscussieerd, want de stukken over de zaak blijken reeds vernietigd. Deze witte illegaal heeft tegen deze beschikking beroep aangetekend bij de rechter.

Nederland Bekent Kleur concludeert uit dit voorbeeld dat de IND reeds zeer streng is bij de beoordeling of iemand in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning indien er sprake is van criminele antecedenten. Hiermee ontstaat echter discriminatie in de oplegging van een straf tussen nieuwkomers en legale inwoners. Nederland Bekent Kleur vindt het niet meer dan logisch dat zij die een misdaad begaan daarvoor bestraft worden. Maar dit zou los gezien moeten worden van de vraag of iemand wel of niet in Nederland mag blijven. Als deze twee aparte procedures aan elkaar gekoppeld worden dan is de strafmaat voor iemand die een aanvraag tot verblijf heeft lopen wel heel zwaar, zeker daar waar iemand gegronde redenen heeft tot vrees voor vervolging in het land van herkomst. De huidige discussie over de aanpak van asielzoekers die een criminele antecedenten hebben, wordt op dit moment vanuit o.a. de Tweede Kamer wel heel erg vanuit de onderbuik gevoerd.



Meer informatie:

Nederland Bekent Kleur,

Bastiaan van Perlo

tel (020) 689 75 55 of 06 246 166 28