Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 20 januari 2001.

Langverwachte doorbraak in drugbeleid


De verschuiving van de coördinatie van het drugbeleid van justitie naar volksgezondheid is geen symbolische regeringsoptie geworden, integendeel.

Deze regering beseft dat middelengebruik in onze samenleving een realiteit is met enorme risico's voor de volksgezondheid, en handelt ernaar. Het algemene, ongenuanceerde verbieden van drugs voldeed niet om het gebruik tegen te gaan, en hinderde zelfs een 'early warning' van probleemgebruik. De vrees om bestraffing vergrootte immers de stap naar de hulpverlening.

Een nieuwe omzendbrief, waarin het justitiële apparaat opgeroepen werd om niet te vervolgen (hetgeen in principe neerkomt op gedogen), zou de onzekerheid niet wegnemen en ook parketten en magistraten in een moeilijke positie plaatsen. Het is immers hun taak om te vervolgen wat bij wet verboden is. Een wetswijziging was dus de enige uitweg in dit dilemma, en we zijn blij dat de regering deze stap heeft durven zetten. Het niet-problematisch gebruik van cannabis wordt uit de illegale sfeer gelicht.

Uiteraard is dit geen oproep tot onverantwoord drugsgedrag. Door niet de nadruk te leggen op de aard of de hoeveelheid van de stof, maar op de manier van gebruiken die al dan niet-problematisch kan zijn, opent men de deur voor een efficiënte hulpverlening. Elk probleemgebruik zal blijvend worden aangepakt. Er gaat bijzondere aandacht uit naar chauffeurs die rijden onder invloed. Maar vooral wordt via preventie en hulpverlening gepoogd om problematisch druggebruik te voorkomen en zo te verhelpen. De extra 500 miljoen voor de hulpverlening zijn broodnodig en zeker welkom.

Ook voor gebruikers van andere roesmiddelen dan cannabis zal justitie eerst optreden via verwijzing naar de hulpverlening, maar met de stok achter de deur van straf indien deze hulpverlening wordt afgewezen.

Op deze wijze is een nieuwe trend ingezet van meer nadruk op volksgezondheid en minder nadruk op justitie.
Agalev blijft toezien hoe één en ander verder evolueert op het terrein en zal deze trendbreuk blijven opvolgen en stimuleren.

Frans LOZIE,
Fractievoorzitter Senaat

http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=983


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/