Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen

PERSBERICHT



Amstelveen, 18 januari 2000

EERSTE VIER SMS-CERTIFICATEN UITGEREIKT

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de sectie Producenten van Beveiligd Drukwerk, 11 januari op het Kasteel van Rhoon, zijn aan vier bedrijven de eerste certificaten SMS Erkenning uitgereikt. KVGO-voorzitter Ad Molier overhandigde het eerste certificaat aan BV communisis znd te 's-Hertogenbosch. De andere drie certificaten gingen naar drukkerij Linders-Adremo te Oosterbeek, Kampert & Helm Rotaform BV te Lelystad en Joh. Enschedé Amsterdam.
SMS staat voor Security Management Systeem, een geheel van onderling samenhangende beveiligingseisen voor de productie en logistiek van beveiligd drukwerk, dat is opgezet overeenkomstig de ISO-systematiek en vastgelegd in de, in opdracht van de sectie PBD door de VPGI ontwikkelde, SMS-norm.

Enige jaren geleden lanceerde de toen pas gevormde KVGO-sectie Producenten van Beveiligd Drukwerk de zogenaamde sterrenindeling (één, twee of drie sterren): een classificatie van ledenbedrijven op grond van het productenpakket. Het doel was opdrachtgevers een helder inzicht te geven in de productiemogelijkheden van de aangesloten bedrijven.
Al snel bleek dat er bezwaren kleefden aan dat systeem. Een objectieve toetsing van het beveiligingsniveau van de bedrijven was niet voldoende gegarandeerd. Daarom werd besloten in samenwerking met de VPGI een nieuwe standaard te ontwikkelen. Het werd de op ISO gebaseerde SMS-norm. Later werd, als hulpmiddel voor bedrijven, ook een Risico Inventarisatie Checklist SMS ontwikkeld, waarin een groot aantal basisbeveiligingseisen is vastgelegd. Veel opdrachtgevers stellen SMS verplicht bij nieuwe aanbestedingen voor beveiligd drukwerk.