Situatie Ambon / Maluku

Situatie 19-01-2001

Opnieuw beschietingen in de baai van Ambon

Opnieuw en aanval op onschuldige mensen. De speedboot "Rafi" die net de laatste passagiers in Galala heeft afgezet, gisteren 18-01-2001 werd onderweg van Galala naar Gudang Arang door een geel speedboot vanuit de richting van de grote haven Yo Sudarso beschoten. Yongky Sahetapy raakt hierbij gewond. Hij kreeg een kodel dwars door zijn rechterdij naar de linkerdij. De getuigen die ook in de speedboot zaten t.w. Johanis Latupeirissa en Johanis Palembang zagen een geel speedboot op hen afkomen. Er werden 10-tallen schoten afgelost, afkomstig uit een standaard militaire wapen.

Op woensdag 17-01-2001 werd PollySuitela in desa Suli in zijn linkeroog geschoten. Hij was onderweg naar de tuinen om wat atap (dakbedekking) te halen. Polly Suitella werd door zijn dorpsgenoten, een groep van 10 landbouwers gevonden, die bezig waren durians op te rapen. Gezegd is dat vlakbij de bouwgronden van de Sulinezen, regelmatig moslims uit de nabijliggende desa's en de laskar Jihads zich verzamelen.

Vluchtelingenzorg.

100 ton rijst afkomstig van SATKORLAK, welke i.v.m. Kerst & Nieuwjaar reeds afgeleverd had moeten zijn aan de vluchtelingen in Waipia, werd door een 3-tal lokale NGO's, (die "vertrouwd" zijn bij SATKORLAK) aan een Chineze winkel in Ambon verkocht. Met het gevolg dat de vluchtelingen in Waipia met Kerst & Nieuwjaar in voedselnood verkeren. De camat van Waipia zou hierbij betrokken zijn. Hij heeft n.l. een verklaring afgegeven dat de 100 ton rijst gearriveerd is en verdeeld aan de vluchtelingen.

Ambon, 19-01-2001

Paulien Joel-Parera

pareradekker@home.nl