Gemeente Grave

20 januari 2001: Snoeien van struikgewas
Op diverse locaties in de gemeente wordt de komende weken gesnoeid. Het gaat om de locaties: hoek provinciale weg/Stoofweg (aan de zijde van het Hockeyveld), Dokter Kanterslaan, Burgemeester Raymakerslaan en omgeving en de Chamillylaan. Het snoeiwerk is nodig om verjonging van de beplanting te stimuleren. En om te voorkomen dat de onderbeplanting afsterft is het nodig dat daarop voldoende licht aanwezig blijft. Snoeien stimuleert de struiken om weer nieuwe uitlopers te maken. Zo ontstaat de komende jaren weer voldoende onderbeplanting en struikgewas. Er wordt dus gesnoeid onder het motto "Snoei geeft groei". Bij het snoeien worden op voldoende afstand van elkaar enkele grotere struiken gehandhaafd die uit kunnen groeien tot bomen.Een voorbeeld van deze snoeiwijze is vorig jaar uitgevoerd op de hoek provinciale weg/Borretweg. Het is een in de wereld van de "plantsoenendienst" veel gebruikte en met succes toegepaste werkwijze. Het snoeihout wordt plaatselijk verkleind of afgevoerd. Dit is afhankelijk van de plaats. Meer weten: bureau Beheer en Milieu, de heer W. Brands, tel.477284.




20 januari 2001: Kappen van bomen op diverse locaties

Vanaf 18 januari as. worden er op diverse locaties in de gemeente bomen gekapt. Het gaat om het kappen van populieren, wilgen, platanen en iepen. De locaties waar populieren en wilgen worden gekapt zijn: Schrijfakkerweg, Lage weg, Valkhofscheweg, Hoogveldscheweg, Broekstraat en Turnhoutseweg. Deze bomen zijn gezien hun (verminderde) vitaliteit kaprijp. Regelmatig breken er zware takken af en bij storm zijn ze gevaarlijk voor het verkeer. Essent heeft de gemeente gewezen op de gevaren van het afbreken van zware takken in de nabijheid van elektriciteitshuisjes. Ook zorgen enkele bomen voor schade aan het wegdek, wat ook gevaar voor het verkeer oplevert. Aan de Pater van de Elzenstraat worden vijf platanen gerooid. Deze bomen veroorzaken door hun wortelgroei zodanige schade aan het trottoir dat het handhaven van de bomen onveilig wordt. Bij een parkeerplaats aan de Johan Graaf van Hornestraat worden twee iepen gerooid. De iepen zijn te groot geworden en zorgen voor overlast en gevaar voor de omgeving. Bovendien bestaat er het gevaar van de iepenziekte. Voor al deze bomen is een vrijstelling of een kapvergunning verleend. Wilt u meer weten over het kappen van deze bomen, neem dan contact op met het bureau Beheer en Milieu, de heer W. Brands, telefoon 477284.




20 januari 2001: Geen afgifte reisdocumenten op 1 en 2 februari as.

In verband met ondermeer de invoering van het homo-huwelijk en de adoptie-mogelijkheid voor homo-paren moeten landelijk de gemeentelijke basisadministaties "persoonsgegevens" en "burgerlijke stand" ingrijpend worden aangepast. Deze landelijke omslag zal worden uitgevoerd op 1 en 2 februari aanstaande.Omdat de reisdocumenten vanuit de gemeentelijke basisadministratie "persoonsgegevens" worden aangemaakt, kunnen er op die data geen paspoorten en europese identiteitskaarten worden aangemaakt of afgegeven. Heeft of denkt u de eerste dagen van februari een van deze documenten nodig te hebben, vraag deze dan tijdig aan. Meer weten: bureau Burgerzaken, de heer O. Hutuely, tel. 477211.




20 januari 2001: Aanpak illegale ingebruikname groenstroken

In januari 1997 heeft de gemeenteraad een beleidsnotitie vastgesteld over het openbaar groen in de bebouwde kom. In deze notitie is een onderverdeling gemaakt tussen functioneel groen en restgroen. Door de gemeenteraad is bepaald dat het functioneel groen in eigendom en beheer van de gemeente dient te blijven. De reststroken kunnen worden verkocht of tegen betaling van een jaarlijkse vergoeding aan de bewoners van de aangrenzende woningen in gebruik gegeven worden. Een groot aantal bewoners heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om via koop of huur van grond hun tuin te vergroten. Er is echter geconstateerd dat ook veel bewoners illegaal grond van de gemeente in gebruik heeft genomen. Bij het laatste grootschalige groenonderhoud is een begin gemaakt met de inventarisatie van deze illegale situaties in het Estersveld. De inventarisatie heeft plaatsgevonden aan de Van Rechterenlaan, de Burgemeester Raijmakerslaan en (een gedeelte van) de Dokter Kanterslaan. In totaal gaat het om circa 150 gevallen. Gezien dit grote aantal zal de aanschrijving van de overtreders in gedeelten plaatsvinden. Daar waar het gaat om reststroken zal grond in eerste instantie aan de bewoners aangeboden worden. Op deze manier zal er een legalisatie plaatsvinden van een gedeelte van de illegale situaties. De functionele groenstroken komen niet voor ingebruikgeving in aanmerking. In deze gevallen zal de bewoners dan ook worden verzocht het illegale gebruik te staken. Mocht deze aanschrijving niet het gewenste resultaat tot gevolg hebben, dan zal de gemeente de illegale situaties aanpakke door het inzetten van bestuursrechtelijke of privaatrechtelijke middelen. Meer informatie: bureau Ruimtelijke Ontwikkeling, mevrouw A.D. Wessels, tel. 477266.




20 januari 2001: Wijzigingen Wvg-vervoersvoorziening

Nieuwe cliënten die een vervoersvoorziening aanvragen krijgen sinds 1 januari 2001 een keuze voorgelegd. Men kan kiezen uit: of een vast bedrag per jaar van f 810,-- zonder indiening van declaraties, of een taxi-/rolstoeltaxikostenvergoeding op declaratiebasis (nota`s taxi-ondernemer) tot een maximaal, persoonlijk toegekende percentage. Voor bestaande cliënten geldt een overgangsregeling. Voor hen geldt dat het huidige maximaal verkrijgbare bedrag van f 2.162,-- in vier stappen wordt afgebouwd naar f 810,--. Ook bestaande cliënten kunnen, indien zij dit willen, al gebruik maken van de nieuwe regeling. Alle bestaande Wvg-cliënten krijgen overigens eind januari nog persoonlijk uitleg over de wijzigingen. Hierbij wordt ingegaan op de genoemde keuzemogelijkheden in relatie tot de persoonlijke situatie.