- PERSBERICHT STUDENTENVAKBOND SRVU-

"VU kweekt melkmuilen!"

Amsterdam, 19 januari 2001 - Op de Vrije Universiteit te Amsterdam is grote ophef ontstaan naar aanleiding van de arrestatie van een aantal leden van de Internationale Socialisten. Tijdens het verkopen van hun ledenblad, donderdag jl., werden zij op grond van huisvredebreuk opgepakt. Hoe is het mogelijk dat op een universiteit, juist de aangewezen plek om maatschappijkritische denkbeelden te uiten, politieke meningsvorming wordt verboden?

De problemen spelen sinds het begin van dit collegejaar. De Internationale Socialisten deelden petities uit over de Palestina-kwestie, hetgeen niet werd gewaardeerd door het bestuur van de Vrije Universiteit. Op grond van een interne memo uit begin jaren tachtig verbood men hen politiek te bedrijven op de VU. Dit tot grote verbazing van de studentenvakbond van de universiteit, de SRVU. De Vrije Universiteit is immers ontstaan vanuit politieke idealen en het is juist deze universiteit die 120 jaar later haar studenten verbiedt politiek te bedrijven!

In een gesprek, dat rector magnificus Sminia en de SRVU 22 november jl. hadden, is dit punt aan de orde gekomen. Er is toen toegezegd dat er zo spoedig mogelijk regelgeving omtrent het bedrijven van politiek op de VU zou worden opgesteld, waardoor meer duidelijkheid zou ontstaan over de huisregels van de universiteit.

Deze belofte is het CvB nog steeds niet nagekomen, maar de VU heeft wel actie ondernomen tegen de Internationale Socialisten op basis van de verouderde memo.

De SRVU is van mening dat de handelswijze van het College van Bestuur niet door de beugel kan. Ten eerste is vrije meningsuiting een essentieel onderdeel van een democratische universiteit. Ten tweede is het voor de wetenschappelijke vorming van studenten noodzakelijk dat in alle openheid discussies kunnen worden gevoerd en iedereen zijn mening mag verkondigen. Tenslotte is de SRVU van mening dat er op subjectieve wijze beoordeeld wordt wat wel en niet onder het bedrijven van politiek wordt gerekend en dat het, ondanks gedane toezeggingen, nog steeds ontbreekt aan duidelijke regelgeving.

Maar het is niet alleen de Vrije Universiteit waar studenten monddood worden gemaakt. Ook de andere Amsterdamse universiteit neemt haar studenten niet serieus. Tijdens het besluitvormingsproces rondom een nieuwe universiteitsbibliotheek werd de studentenraad van de UvA buitenspel gezet. De SRVU is ten hoogste bezorgd over deze ontwikkeling naar welhaast dictatoriale bestuursstructuren. In een democratie past het niet om studenten, de toekomst van de wetenschap, de mond te snoeren.