Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minimale opslag munitie en explosieven bij Ypenburg

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE MINISTERIES VAN VROM EN DEFENSIE

Minister Pronk (VROM) en staatssecretaris van Hoof (Defensie) hebben afgesproken om de opslag van munitie en explosieven in de munitieopslag bij TNO-Ypenburg nog volgende week tot een absoluut minimum terug te brengen. Dit minimum is nodig zodat TNO wel de onderzoekstaken kan blijven uitvoeren. Na deze ontruiming zullen de bewindslieden in overleg met TNO bepalen welke opslag kan worden toegestaan binnen de veiligheidszone zoals die in het bestemmingsplan Nootdorp-Ypenburg is vastgelegd.

Eerder heeft de Raad van State bepaald dat de gemeente Nootdorp en de ministeries van Defensie en van VROM opnieuw moesten kijken naar de veiligheidseisen voor vier bovengrondse munitieopslagplaatsen. De huidige afstand van 300 meter van het munitiedepot tot de woningen vindt de Raad van State niet voldoende.
Vanaf volgende week zullen medewerkers van TNO, VROM en Defensie inventariseren hoeveel munitie en explosieven aanwezig is, nagaan waar deze elders kunnen worden ondergebracht en vaststellen welke hoeveelheden nodig zijn voor de voortgang van het onderzoek. Bij TNO-Ypenburg wordt onder meer onderzoek gedaan ten behoeve van de vuurwerkramp in Enschede.