Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Financiële helderheid rond Indisch Herinneringscentrum nodig

Vrijdag 19 januari 2001, persbericht nummer 4

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil helderheid rond de financiële positie van de Stichting Indisch Herinneringscentrum. Daarom heeft zij het subsidie aan de stichting opgeschort. Daarnaast heeft zij het bestuur van de stichting gevraagd versneld verantwoording af te leggen over al verstrekte subsidies.

Minister Borst staat nog steeds positief tegenover het initiatief om een Indisch Herinneringscentrum tot stand te brengen. Omdat de afgelopen periode veel bestuursleden zijn teruggetreden moet er een nieuw bestuur voor de stichting komen. Het huidige bestuur zal eerst de financiële situatie van de stichting in kaart brengen. Minister Borst heeft het huidige bestuur geschreven dat zij veel waardering heeft voor de wijze waarop dat het afgelopen half jaar zich heeft ingespannen om orde op zaken te stellen.

Het Indisch Herinneringscentrum moet een bezinningsfunctie krijgen voor personen die afkomstig zijn uit het voormalig Nederlands-Indië. Daarnaast zal het centrum voor de naoorlogse generaties een educatieve functie krijgen gericht op de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de historische context daarvan. Het herinneringscentrum zal waarschijnlijk gevestigd worden aan de Hogeweg in Den Haag, op loopafstand van het Indisch monument.