Gemeente Zwijndrecht

Hogere aanslag OZB te verwachten

Over enkele weken valt weer bij alle huishoudens van de gemeente Zwijndrecht de aanslag voor de Onroerende Zaak Belasting (OZB) in de bus. Tegelijkertijd ontvangt u ook de `WOZ-beschikking'. De WOZ-beschikking informeert u over de waarde van uw pand zoals dat door de gemeente conform wettelijke voorschriften is vastgesteld. Hierbij is voor het nieuwe belastingvak 2001-2004, de datum van 1 januari 1999 als waardepeildatum gehanteerd. De vorige peildatum was voor Zwijndrecht 1993. De waarden tussen 1993 en 1999 zijn sterk gestegen. De hoogte van de te betalen belasting staat in directe relatie tot de waarde van het object op de peildatum.
De OZB is een voor de gemeente belangrijke bron van inkomsten. Het is een post op de begroting waarmee de gemeente een aantal belangrijke uitgaven mede financiert. Te denken valt aan diverse sociale voorzieningen, onderwijs, brandweer, beheer van groen, wegen, openbare verlichting, enzovoorts. De gemeenteraad heeft onlangs de gemeentelijke begroting en ook de nieuwe tarieven voor de OZB voor het jaar 2001 vastgesteld (zoals eerder al is gepubliceerd).

Omdat de waarde van veel panden in de afgelopen jaren fors is gestegen heeft de gemeenteraad besloten om de tarieven voor de OZB voor 2001 flink te verlagen. Uit het oogpunt van lastenverlichting zal met de aanslag voor de OZB ook dit jaar de zalmsnip worden uitgekeerd. Ondanks de daling van de tarieven zal voor een flink aantal burgers de aanslag kunnen tegenvallen, met name als het betreffende object meer dan gemiddeld in waarde is gestegen.

Op grond van de wettelijke regeling zullen de vastgestelde waarden ook bekend worden gemaakt aan het Waterschap en aan de Rijksbelastingdienst. Zij maken voor hun heffingen dus gebruik van dezelfde waarde zoals die door de gemeente is vastgesteld. De vastgestelde waarde is dus voor u om meerdere redenen van belang.

Voor het vaststellen van de waarde houdt de gemeente een bestand bij van een aantal objectief meetbare, technische gegevens van elk object. Daarnaast wordt een bestand bijgehouden van alle in de gemeente verkochte en verhuurde objecten waarmee inzicht wordt verkregen in de waarde in het economisch verkeer, gerangschikt naar soort, type, omvang, gebruik en ligging van de objecten.

De gegevens zijn in het afgelopen jaar gecontroleerd en worden door de gemeente ook blijvend bijgehouden. Conform de wet zijn al deze gegevens voor de belanghebbende openbaar, de mogelijkheid zal bijvoorbeeld worden geboden om, na ontvangst van de beschikking een zogenaamd "taxatierapport" op te vragen. Verder heeft u het recht om indien u daar goede redenen voor heeft bezwaar aan te tekenen tegen de vastgestelde beschikking en opgelegde belasting. De wijze waarop dat moet komt bij de betreffende documenten. De beschikking en de aanslag kunt u eind februari verwachten.