Gemeente Zwijndrecht

Sneeuw!

Eindelijk weer eens een sneeuw rond de kerstdagen! Dat gaf prachtige plaatjes van besneeuwde huizen en bomen en veel speelplezier tijdens de vakantie voor de kinderen. Sleetje rijden, sneeuwpoppen maken en sneeuwballengooien. Maar helaas geeft sneeuw ook altijd wat overlast. De wegen en fiets- en wandelpaden worden onbegaanbaar, zeker als er een wat grotere hoeveelheid sneeuw valt zoals in de periode van 23 december tot 5 januari het geval was.

Gladheidbestrijding
Bij gladheidbestrijding denk je eerst aan ijzel en opvriezing, maar sinds een groot aantal jaren was het nu een behoorlijk dikke laag sneeuw die de begaanbaarheid van de wegen verslechterde. Dat betekende voor de medewerkers van Gemeentewerken dat nu behalve de strooiactiviteiten ook de sneeuwschuivers uit moesten rijden.
De gladheidbestrijding in Zwijndrecht wordt volgens een vastgestelde procedure uitgevoerd. In deze werkwijze is vastgelegd welke wegen het eerst gestrooid worden en welke routes nog even kunnen wachten. Bij sneeuw wijzigen deze routes niet. De werking van strooizout wordt versterkt als het vermengd wordt met de sneeuw of het ijs. Doordat er in de kerstperiode weinig weggebruikers waren en er zelfs nauwelijks een ochtend- en avondspits bestond was de dooiende werking van het zout minder effectief dan normaal. Dit was ook merkbaar op fietspaden want de scholieren waren immers ook 's morgens niet op weg naar de scholen.

Zelf helpen
De sector Gemeentewerken heeft voor de gladheidbestrijding in ruim een week bijna 600 mensuren (75 werkdagen) ingezet en er is ongeveer 350 ton wegenzout gestrooid. Voor de gladheidbestrijding rond seniorencentra zijn door de gemeente middelen ter beschikking gesteld aan de beheerders. Maar toch was dit alles niet voldoende om alle wegen en paden in Zwijndrecht sneeuwvrij te maken. Daarom wordt (zoals ook bij andere vormen van gladheid) hulp gevraagd van u als inwoner, om in uw eigen omgeving te helpen stoepjes en paden sneeuwvrij te maken. Hiermee kan de veiligheid op straat, met name voor ouderen, vergroot worden. Met elkaar houden we dan Zwijndrecht bereikbaar.