PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING
VERGADERING VAN 19 JANUARI 2001
IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering stemt principieel in met het voorontwerep van decreet tot goedkeuring van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwit- serse Bondsstaat over het vrije verkeer van personen. Het voorontwerp van decreet zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Aangezien het Vlaams Centrum in Osaka (Japan) een bredere waaier activiteiten ontplooit dan louter culturele, beslist de Vlaamse regering dit centrum opnieuw te laten ressorteren onder de bevoegdheid van de minister-presi- dent, die immers bevoegd is voor het buitenlands beleid. Er zal daarbij werk gemaakt worden van een evaluatie van de Vlaamse aanwezigheid in Japan.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse rege- ring, onder voorbehoud van technisch nazicht, definitief een aanpassing van de regeling van de begrotingscontrole en begrotingsopmaak goed. Het nieuwe besluit beoogt een deregulering, de organisatie van bijzondere audits, en het onderbouwen van de stimulerende rol die de inspectie van financiën toebedeeld krijgt bij de ombuiging van het budgettaire beleid.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De verslagen van de Interministeriële Conferentie voor Mobiliteit, Infrastructuur en Telecommunicatie en van de Interministeriële Conferentie van Leefmilieu dd. 24/10/2000 en 5/12/2000 worden goedgekeurd.


* * *

De Vlaamse regering geeft gunstig advies aan het ontwerp van KB en MB m.b.t. de inschrijving van voertuigen en van commerciële kentekenplaten. Het ontwerp-KB omschrijft nauwkeuriger de gebruikers van tijdelijke inschrijvingen, wil misbruiken met kentekenplaten uitsluiten en verduidelijkt een aantal technische aspec- ten. Ook wordt duidelijk omschreven wie van een 'Hof, A, E of P'- kentekenplaat gebruik mag maken.


* * *

De Vlaamse regering verleent negatief advies aan het ontwerp-KB dat de reglementering i.v.m. de veiligheid en signalisatie van overwegen aanpast. In tegenstelling tot het ontwerp-KB wil de Vlaamse regering dat de bevoegdheid terzake wordt gelegd bij het bestuurlijk niveau dat het kruisende spoor beheert. Voor overwegen met spoorvoer- tuigen van De Lijn moet deze bevoegdheid dus toegewezen worden aan de Vlaamse minister van Mobiliteit.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering beslist tot een aanpassing van de inschrijvingsprocedure bij het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap. De wijzigingen hebben tot doel de werking van de Provinciale Evaluatie- commissies te verbeteren door de samenstelling ervan gedeeltelijk te wijzigen en plaatsvervangers toe te laten. Deze commissies oordelen over de aanvraag tot inschrijving en tot het verkrijgen van bijstand bij het Vlaams Fonds.


* * *

De Vlaamse regering keurt een nieuw besluit goed dat de criteria bepaalt voor de toekenning van onderhoudstoe- lagen aan extramurale centra of diensten voor revalida- tie. De grootte van de subsidie wordt bepaald in functie van het totaal aantal toegekend punten. Die zijn gekop- peld aan de aard van de installaties, technieken en per- soneelsfuncties. Het nieuwe systeem houdt een gelijkschakeling in van alle centra, zodat voortaan een gelijk aantal uren prestaties in alle types centra het- zelfde aantal punten oplevert, ongeacht de arbeidsover- eenkomst van het personeel.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed dat de regelgeving inzake de boekhoudkundige en adminis- tratieve aspecten m.b.t. OCMW's, servicefats, rusthuizen en woningcomplexen met dienstverlening aanpast met het oog op de definitieve invoering van de euro begin 2002. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed dat de salarisschalen voor het assisterend academisch personeel van de Vlaamse universiteiten vastlegt. Dit nieuwe besluit was nodig omdat er niet langer een rechts- grond was voor het bestaande besluit van 1992. De nieuwe salarisschalen zijn dezelfde als in het besluit van 1992. Over het nieuwe besluit volgen nog onderhandelingen met de vakbonden.


* * *

De Vlaamse regering keurt de addenda bij de protocollen van 1/4/1999 en 12/7/2000 voor de CAO's Onderwijs IV en V voor de jaren 1997-1998 en 1999-2000 principieel goed. Deze addenda vullen de protocollen, die regelingen inhou- den voor alle onderwijsniveaus behalve het universitair onderwijs, aan voor het universitair onderwijs. Over deze addenda volgen nog onderhandelingen met de vakbon- den.


* * *

Het besluit tot aanpassing van de regeling van een ont- haaljaar voor anderstalige nieuwkomers in het voltijds secundair onderwijs zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering stemt principieel in met het besluit dat de ontwikkelingsdoelen voor type 8 van het buiten- gewoon basisonderwijs bepaalt, evenals het voorontwerp van decreet tot bekrachtiging van dit besluit. Beide ontwerpen zullen nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In afwachting van de definitieve goedkeuring van het voorontwerp van decreet Onderwijs XIII keurt de Vlaamse regering een omzendbrief goed die een bijkomende instap- datum in het gewoon kleuteronderwijs invoert, nl. de eer- ste schooldag van februari. De instapdata hebben belang voor de herberekening van het lestijdenpakket. De invoe- ring van de bijkomende instapdatum zal de negatieve gevolgen wegwerken van de bepaling dat kleuters slechts ingeschreven mogen worden op het ogenblik dat ze mogen instappen.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed betreffende de verontreini- ging door gevaarlijke stoffen die in de waterlopen terecht komen. Met dit besluit worden voor tien relevan- te gevaarlijke stoffen waarvoor nog geen milieukwali- teitsnormen voor de oppervlaktewateren vastgelegd waren, dergelijke normen vastgelegd, en wordt op die manier de Europese Richtlijn 76/464/EEG volledig omgezet in de Vlaamse milieureglementering.

Op voorstel van Vlaams minister Johan SAUWENS :

Deeltijds werken in een leidinggevende functie was in de Vlaamse administratie tot nu toe niet mogelijk. De Vlaamse regering beslist daarom principieel een reeks proefprojecten op te starten rond leidinggeven in deeltijd binnen de Vlaamse administratie. Na afloop van deze proefprojecten in 2003 zal dan op basis van een objectieve analyse van de pro's en contra's al dan niet beslist kunnen worden de mogelijkheid om een leiding- gevende functie ook deeltijds uit te oefenen te veralge- menen in de Vlaamse administratie. Over een en ander zal nog onderhandeld worden met de vakbonden.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering beslist principieel tot aanpassing van het besluit van 5/5/2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergun- ning en verkavelingsaanvragen. Enerzijds worden aanvra- gen voor militaire projecten in een aantal gevallen vrij- gesteld van het openbaar onderzoek. Anderzijds worden bepalingen in art. 7 die aanleiding gaven tot misverstan- den aangepast en wordt de regelgeving versoepeld daar waar dat dringend nodig was. Het nieuwe besluit zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Zeer onlangs stemde de Commissie Media van het Vlaams Parlement in met een aanpassing van de omroepwetgeving waarbij een nieuwe categorie televisieomroepen, nl. telewinkelomroepen wordt ingevoerd. In dit verband legt de Vlaamse regering nu principieel de ontvankelijksheids- vereisten vast waaraan aanvragen tot erkenning als telewinkelomroep moeten voldoen. Dit besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Vlaamse Mediaraad.


-----
einde

-----