ABVAKABO FNV

Onderhandelingen over CAO-kinderopvang worden hervat (19 jan)

De onderhandelingen over de CAO-kinderopvang worden op korte termijn hervat (nog deze maand of begin februari). ABVAKABO FNV en de werkgeverspartijen hebben deze week vastgesteld dat er een basis is om de besprekingen voort te zetten. Een basis die mogelijk tot een akkoord leidt. De werkgevers in de kinderopvang weigerden sinds begin december verder te onderhandelen over de nieuwe CAO voor de kinderopvang. Belangrijkste breekpunten waren de loonsverhoging, invoering van de nieuwe functiewaardering en de verbetering van de positie van leerling-werknemers.

In de nieuwe onderhandelingsronde zullen afspraken gemaakt worden over de loonsverhoging (3,5 procent), invoering van de herziene salarisregeling per 1 juli 2001 (met een gemiddelde salarisverhoging in 2001 van 1 procent), een duidelijke verbetering van de regeling voor groepsleidsters in opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en verbetering van de kinderopvangregeling.

ABVAKABO FNV wilde in december wel verder onderhandelen met de werkgevers. Jan Willem Dieten, onderhandelaar van de FNV-bond: het is hartstikke nodig dat er een nieuwe CAO komt. De kinderopvang moet de komende jaren explosief groeien. Dat betekent dat er veel personeel bij moet komen. En dat krijg je alleen maar als je zorgt voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Dat is ook goed voor het imago van de kinderopvang.

In de kinderopvang werken ongeveer 32.000 werknemers.