Universiteit Leiden

woensdag 19 januari 19.30 uur
winteravondlezing in de Haagse vestiging: 'Wetenschap op ut plèn' spreker: prof.dr. Vincent Icke
titel: Einsteins origami
Reeds vroeg in de zeventiende eeuw kwam de natuurkundige Descartes tot het inzicht dat ruimte niet 'niets' is, maar een wezenlijk onderdeel van de structuur van ons heelal. Dat wil zeggen dat wij over ruimte dezelfde soort vragen kunnen stellen als over materie, zoals: 'wat is de structuur van de ruimte?' of 'hoeveel ruimte is er?'. Het duurde nog tot drie eeuwen na Descartes voordat de gedachte dat ruimte echt iets fysisch is, door Einstein gebruikt werd voor de ontwikkeling van een bruikbaar natuurkundig instrument: de algemene relativiteitstheorie. In wezen is deze theorie niets anders dan een voorschrift voor het meten van afstanden in ruimte en in tijd. Hoewel Einsteins afstandsrecept technisch moeilijk is, kan het toch (met behulp van een simpele analogie) gemakkelijk aanschouwlijk worden gemaakt.
In dit college laat Vincent Icke zien hoe Einstein erin slaagde om de structuur van ruimte en tijd te beschrijven, en welke verbluffende conclusies volgen uit deze beschrijving. Als voorbeeld zal Icke vooral spreken over de verbazingwekkende compacte objecten die men 'zwarte gaten' noemt.
Plaats: Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, Prins Willem-Alexanderhof 5 (naast het Centraal Station), aula. Reservering is aan te raden: telefoon 070 426 04 24, e-mail: info@campusdenhaag.nl.

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst (Internationalisering, Communicatie en Studenten)
Tel. 071-5273282 / Email BT.Hogenelst@ics.leidenuniv.nl / 11 januari 2001, 13:50 uur