Gemeente Rotterdam

Informatie voor prostituees

Wethouder Sandra Korthuis (onder meer Volksgezondheid) presenteert vrijdag 19 januari de brochure 'Het Rotterdams Prostitutiebeleid, informatie voor prostituees (m/v)'. De wethouder overhandigt een exemplaar aan veldwerkers van het Prostitutie Maatschappelijk Werk (Humanitas), De Rode Draad en de GGD Rotterdam e.o. De brochure verschijnt in de talen Engels, Spaans, Nederlands en Thais, en is speciaal bedoeld voor prostituees.

Op 1 oktober 2000 was de opheffing van het bordeelverbod een feit. Dit heeft gevolgen voor prostituees en exploitanten. Het beroep van de prostituee is hiermee erkend en gelijkgesteld aan elk ander beroep. Deze erkenning betekent dat prostituees verschillende rechten hebben, maar ook enkele plichten. De brochure bevat informatie over onder meer de rechten van prostituees. Zo heeft een prostituee het recht om zonder opgave van reden een klant te weigeren, en het recht om seksuele handelingen, die hij/zij niet wenst, te weigeren. Bij overtreding van de regels kunnen prostituees hiervan anoniem melding maken bij het Meldpunt Prostitutie. Ook kunnen zij terecht bij steunpunt De Rode Draad, Prostitutie Maatschappelijk Werk en GGD Rotterdam e.o.
Exploitanten van seksbedrijven konden tot 17 november 2000 een vergunning aanvragen bij de gemeente. Een vergunning wordt verstrekt indien de exploitant voldoet aan een aantal voorwaarden. Een van de voorwaarden is dat de exploitant moet zorgen voor de veiligheid van de prostituees. Ook zijn exploitanten verplicht om hulpverleners en preventiemedewerkers in hun zaak toe te laten.
De brochures worden verspreid door veldwerkers van steunpunt De Rode Draad, Prostitutie Maatschappelijk Werk en de GGD Rotterdam e.o.