Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken

Persbericht Ministerraad
19 januari 2001

DREMPEL EN PERCENTAGE VASTGESTELD VOOR VOORRAADVERPLICHTING

AARDOLIEPRODUCTEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Jorritsma van Economische Zaken ingestemd met het uitvoeringsbesluit Wet voorraadvorming aardolieproducten 2001 (Wva 2001) over het aanhouden van verplichte olievoorraden. Deze voorraadverplichting vloeit voort uit internationale afspraken. Nederland heeft ervoor gekozen de nationale voorraadverplichtingen voor een beperkt deel in te laten vullen door het oliebedrijfsleven, terwijl de Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten (COVA) het grootste deel van de verplichtingen afdekt. Momenteel ligt het voorstel voor de Wva 2001 ter behandeling bij de Tweede Kamer. De streefdatum voor inwerkingtreding is 1 april 2001.

Om optimaal te kunnen inspelen op oliemarktontwikkelingen bepaalt de Wva 2001 dat bij algemene maatregel van bestuur de drempel wordt vastgesteld onder welke drempel bedrijven niet voorraadplichtig zijn. Voorts wordt bepaald het percentage van de relevante binnenlandse afzet dat deze bedrijven als verplichte voorraad moeten aanhouden. De drempel wordt gesteld op 50.000 ton aardolieproducten, waardoor er in Nederland zo een 20 voorraadplichtige ondernemingen zullen zijn. De voorraadplicht wordt gesteld op 4 procent van de binnenlandse afzet aan aardolieproducten waarop accijns rust minus de drempel van 50.000 ton. Dit percentage is gebaseerd op de gemiddelde voorraad waarover het voorrraadplichtige oliebedrijfsleven bij een normale bedrijfsvoering beschikt. Mogelijk vormen de relevante oliegegevens over 2000, die medio maart beschikbaar zijn, aanleiding om het percentage en/of de drempel bij te stellen, voordat het besluit van kracht wordt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het uitvoeringsbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het uitvoeringsbesluit en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 19.01.2001