Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Defensie

Persbericht Ministerraad
19 januari 2001

VOORDRACHT BENOEMING BEVELHEBBER DER LANDSTRIJDKRACHTEN

De ministerraad heeft er op voorstel van minister De Grave van Defensie mee ingestemd om luitenant-generaal der artillerie A.P.P.M. van Baal (54) voor te dragen voor benoeming tot Bevelhebber der Landstrijdkrachten.
Hij volgt op een nader te bepalen datum in de loop van dit jaar luitenant-generaal der genie M. Schouten (57) op, die de functie vervult sinds 4 juli 1996.

Luitenant-generaal Van Baal is thans Plaatsvervangend Chef Defensiestaf bij het Ministerie van Defensie. Hij begon zijn carrière in 1966 met een studie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, gevolgd door plaatsingen bij het wapen der artillerie. In een latere fase van zijn carrière was hij belast met belangrijke operationele functies bij de Koninklijke Landmacht: commandant van 43 afdeling veldartillerie (1988-1990) en commandant van 43 gemechaniseerde brigade (1992- 1994), in beide gevallen te Havelte.

In aansluiting op het commando over de brigade was de toenmalige brigade-generaal Van Baal van februari 1994 tot september van dat jaar chef-staf van Bosnië-Herzegovina Commando in Sarajevo, in de periode dat luitenant-generaal Rose daar commandant was. Na zijn terugkeer uit het voormalige Joegoslavië vervulde hij in de rang van generaal-majoor de functie van Plaatsvervangend Bevelhebber der Landstrijdkrachten. Eind juni 1996 volgde de aanstelling tot Plaatsvervangend Chef Defensiestaf, onder gelijktijdige bevordering tot luitenant-generaal.

RVD, 19.01.01