Landelijke Studenten Vakbond

Pabostudenten eisen betaalde stage

LSVb home >>> nieuws & opinie >>> persberichten >>> 19-01-2001

Steun de petitie en kom ook op 9 februari!

Haarlem, 19 januari 2001 - Het Pabo Actie Comité (PAC) roept pabostudenten uit het gehele land op om vrijdag 9 februari a.s. naar het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) in Zoetermeer op te rukken. De pabostudenten willen door middel van deze actie uiting geven aan hun wens om hun LiO-stage betaald te krijgen.

Een betaalde LiO vanzelfsprekend
De LiO-stage is een eindstage van de opleiding pabo. Hierin zijn studenten vijf dagen aanwezig op de basisschool, waarvan zij drie dagen zelfstandig een klas runnen. Verder komt hierbij alles kijken wat een 'gewone' leerkracht ook doet, zoals vergaderen, oudergesprekken en organiseren. Bij een LiO-stage gaat de student een overeenkomst met de basisschool aan, waardoor de student niet alleen een stagiair is, maar meer een medewerker van de school wordt. Op dit moment wordt deze extra moeite echter niet beloond met geld. Veel studenten moeten daarom naast de drukke werkzaamheden extra werken, om in hun levensonderhoud te voorzien. Dit gaat ten koste van de beschikbare energie van de student en dus van het onderwijs.

Waarom niet?
De politiek heeft bij de begroting 2001 ongeveer drie miljard extra aan het onderwijs toegeschreven. Wanneer alle LiO-studenten in Nederland een betaalde stageplaats zouden krijgen, zou het geld hiervoor slechts één promille van het totale budget voor basisonderwijs zijn. Bovendien is de gehele politiek van mening dat het imago van de leraar en het onderwijs belabberd is. Een betaalde LiO-stage helpt mee het vak en de pabo weer aantrekkelijk te maken. Kortom: dit is het moment om te investeren in goede en gemotiveerde leraren, stagiaires én vaste krachten.

Pabo Actie Comité (PAC)
Deze actie is een initiatief van studenten van Pabo Haarlem, verenigd in het Pabo Actie Comité (PAC). Studenten van deze opleiding zijn al vaker actief betrokken geweest bij dergelijke acties. Om deze actie kracht bij te zetten zijn alle pabo's in het land aangeschreven. Studenten, docenten, directies en andere sympathisanten worden opgeroepen de petitie te ondertekenen (dit kan via actielio@hotmail.com) en om op 9 februari naar Zoetermeer te komen. De actie wordt ondersteund door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Algemene Onderwijsbond (Aob).

De actiedag zal een rustig maar luid startschot zijn waarin studenten massaal van zich laten horen.

©2000 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden.