KAMER VAN KOOPHANDEL UTRECHT

Toerisme Utrechtse Heuvelrug moet op hoger niveau

Het Utrechtse bedrijfsleven wil het toerisme op de Utrechtse Heuvelrug kwalitatief verbeteren. Daartoe stellen de betrokken organisaties (KvK's Utrecht en Gooi- en Eemland, Koninklijk Horeca Nederland regio Midden Nederland en RECRON district Utrecht) o.a voor onderscheid te maken tussen het gebied ten noorden en zuiden van de A12. In het zuidelijk deel (waar het Nationaal Park komt) staat rustige recreatie met aandacht voor de natuur voorop. Uitbreiding van bedrijven blijft daar mogelijk maar is vooral gericht op kwalitatieve verbetering. In het noordelijk deel zijn meer mogelijkheden voor actieve recreatie en is meer ruimte voor kwalitatieve én kwantitatieve uitbreiding van bedrijven en attracties.

Dit zijn enkele conclusies uit de vanmiddag gepresenteerde brochure 'De Utrechtse Heuvelrug: toerisme op niveau'. Het eerste exemplaar werd tijdens een seminar over toerisme op de Utrechtse Heuvelrug in Doorn door voorzitter J. Bielders van de Kamer van Koophandel Utrecht overhandigd aan gedeputeerde D. Kok van de provincie Utrecht.

De bedrijven zijn van mening dat de Utrechtse Heuvelrug zich kan ontwikkelen tot een toeristisch-recreatieve regio die kan concurreren met de Veluwe. Daarmee kan het gebied een belangrijke bijdrage leveren aan het toeristische imago van de provincie Utrecht. De Utrechtse Heuvelrug moet de belangrijkste bestemming worden voor inwoners van de Randstad die een korte vakantie willen boeken. Door de beperkte toeristische voorzieningen is het nu vooral een bestemming voor dagjesmensen.

Om het toerisme op een hoger plan te brengen en te voorkomen dat de toeristische sector op de Heuvelrug verpaupert, stelt het bedrijfsleven 10 maatregelen voor:

- eenduidige promotie door alle partijen

- bedrijven moeten samenwerken bij productontwikkeling (zoals arrangementen)

- er worden formules ontwikkeld die passen bij het gebied en bij de doelgroep

- nieuwe voorzieningen moeten vooral bij bestaande bedrijven worden geconcentreerd

- de provincie Utrecht stelt de toeristisch-recreatieve hoofdstructuur vast en claimt hiervoor ruimte in het nieuwe streekplan
- streekplan (provincie) en bestemmingsplannen (gemeenten) moeten globaal en flexibel zijn

- gemeenten en provincie werken samen aan een beleidsplan toerisme en recreatie voor de gehele Utrechtse Heuvelrug waarbij de factor economie uitgangspunt is

- overheden stemmen hun regelgeving op elkaar af
- overheden bekijken vrijkomende ruimte op mogelijkheden voor toerisme en recreatie

- er wordt een projectleider toerisme Utrechtse Heuvelrug aangesteld