Ministerie van Algemene Zaken

In de Waddenzee mogen geen windturbines worden geplaatst. Het Kabinet kan in deel 3 van deze PKB een uitzondering maken voor eventuele plaatsing van windturbines langs de Afsluitdijk. Een milieu effect rapportage is hiervoor in voorbereiding. Zandwinning in de Waddenzee is beperkt tot het bij onderhoud vrijkomende zand. Voor de schelpenwinning geldt dat de jaarlijks te winnen hoeveelheid niet meer mag bedragen dan de natuurlijke productie. Deze winning is alleen toegestaan beneden de -5 meter NAP. De recreatieve ontwikkeling van de Waddenzee wordt beperkt door de natuurlijke draagkracht van het gebied. Daarom is in de PKB een grens gesteld aan de uitbreiding van de jachthavencapaciteit tot 4.400 ligplaatsen. De militaire activiteiten in het gebied blijven gehandhaafd. Wel wordt in de PKB nader onderzoek aangekondigd naar mogelijke vermindering van verstoringen in het gebied.

Uitvoering
Voor de uitvoering van het PKB-beleid wordt samen met de provincies en de gemeenten een Integraal Beheersplan Waddenzee opgesteld. Op basis van dit plan wordt een programma opgesteld waarin alle acties en maatregelen voor het komende jaar zijn vermeld.

Inspraak
De nota is een ontwerp waarover inspraak, overleg en advisering volgt. De gedrukte versie zal medio februari a.s. aan de Eerste en Tweede kamer worden aangeboden. Op dat moment start ook de inspraakprocedure, die in landelijke en regionale dagbladen wordt aangekondigd.

RVD, 19.01.2001

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht Ministerraad
19 januari 2001

ONTWERP PKB WADDENZEE: KABINET BESCHERMT NATUUR EN LANDSCHAP

Het kabinet heeft de ontwerp planologische kernbeslissing (PKB, deel 1) Derde nota Waddenzee vastgesteld. Deze nota bevat de hoofdlijnen van het rijksbeleid voor de Waddenzee. In de PKB staat de bescherming en de duurzame ontwikkeling van dit gebied voor de komende tien jaar centraal. Het in deze nota verwoorde beleid voldoet aan de voor de Waddenzee geldende verplichtingen die voortvloeien uit de Vogel- en Habitatrichtlijn. In de PKB is een afwegingskader opgenomen, waarbinnen het kabinet beoordeelt of nieuwe activiteiten, uitbreidingen of wijzigingen van bestaande activiteiten wel of niet zijn toegestaan.

Duurzame bescherming
De duurzame bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee als natuurgebied en het behoud van het unieke open landschap is de hoofddoelstelling van de PKB Waddenzee. Ook de in de bodem aanwezige archeologische waarden (scheepswrakken uit de VOC-tijd) worden door de PKB beschermd.
Economische en recreatieve activiteiten in het PKB-gebied zijn mogelijk als deze passen binnen de hoofddoelstelling. Het ontwikkelingsperspectief van de PKB is gericht op een duurzame ontwikkeling. Dit betekent dat het perspectief is gericht op het voorzien in de behoefte van de huidige en toekomstige generaties.
Met deze nieuwe PKB zet het kabinet vooral in op het ruimte geven aan natuurlijke dynamiek, uitbreiding van natuurlijke kwelders, zeegrasvelden en mosselbanken, herstel van zoet- zoutgradiënten, mogelijkheden voor vismigratie, verbetering van waterkwaliteit en vermindering van milieubelasting.

Activiteiten
Om de hoofddoelstelling veilig te stellen worden aan activiteiten grenzen gesteld. Zo zijn kwetsbare delen van de Waddenzee het gehele of een deel van het jaar gesloten. Inpolderingen of aanleg van nieuwe havens of industriegebieden zijn niet toegestaan. Proefboringen en nieuwe winningen van diepe delfstoffen (gas, zout) zijn in de Waddenzee niet toegestaan. Proefboringen en nieuwe winning van gas van onder de Waddenzee door wininstallaties buiten het PKB-gebied zijn ook niet toegestaan, zolang niet alle onzekerheden en twijfel over mogelijke blijvende aantasting van het gebied in voldoende mate zijn weggenomen. Ook voor de visserij gelden beperkende maatregelen. De vangst van schelpdieren is aan een maximum gebonden en delen van de Waddenzee mogen niet bevist worden met bodemberoerende vistuigen. Hierdoor wordt de aanwezigheid van voldoende voedsel voor vogels gegarandeerd en worden gunstige omstandigheden geschapen voor de terugkeer van mosselbanken en zeegrasvelden. Voor de scheepvaart geldt buiten de hoofdvaargeulen een maximumsnelheid van 20km/uur en het gebruik luchtkussenvaartuigen of speedboten is verboden evenals water- en jetskiën. Voor de burgerluchtvaart geldt een minimale vlieghoogte van 450 meter. Boven de Waddenzee mag niet met ultralichte vliegtuigen of met reclamesleepvluchten worden gevlogen. Nieuwe bebouwing aan de randen van de Waddenzee moet passen in het contourenbeleid van de Vijfde nota Ruimtelijke Ordening en moet passen in de aard van het landschap.

Alleen bagger afkomstig uit de vaargeulen van de Waddenzee of uit de hieraan grenzende havens mag in dit gebied worden gestort. De bagger moet wel voldoen aan de geldende kwaliteitsnorm.