Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de tweede helft van januari plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Vrij 19-01-2001 Geloofsopvoeding

13:30 uur Mw. drs. C.G. Vergouwen (Sociale Wetenschappen) Titel proefschrift: Een hemelsbrede gelijkenis. Geloofsopvoeding in
godsdienstpsychologisch perspectief
Promotores: Prof. Dr. J.M. van der Lans

Prof. Dr. J.A.P.J.
Janssen
Handelseditie: Kok, Kampen. Tel: (038) 33 92 555. Fax: (038) 33 27 331

Bij de vorming van persoonlijke en doordachte existentiële zingeving (de 'binnenkant' van geloofsopvoeding) blijken ouders en kinderen veel meer op elkaar te lijken dan doorgaans in onderzoek wordt aangenomen. Dit blijkt uit de studie van mw. drs. Vergouwen.
De traditionele christelijke religiositeit heeft in Nederland sterk ingeboet aan status, zeggingskracht en sociale relevantie. Het religieuze gezichtsverlies betekent ook letterlijk vervaging van het vertrouwde religieuze aangezicht, van datgene wat vanouds zijn kern en identiteit uitmaakte. In dit onderzoek naar geloofsopvoeding spreken ouders en jongeren zich uit over hun diepste overtuigingen op het gebied van geloof en zingeving, hun vragen en twijfels en de verre van eenvoudige communicatie over deze thema's.
C.G. Vergouwen (Amsterdam) is verbonden aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht als coördinator van de Pastoraal Psychologische Leergang en tevens werkzaam als begeleidster van de Congregatie van de Zrs. van O.L.V. te Amersfoort. Daarnaast verzorgt zij cursussen aan verschillende centra voor pastoraat en spiritualiteit.