Rijksuniversiteit Groningen

Computer doet wetenschappelijke ontdekkingen

Uit de wisselwerking met de computer kunnen wetenschappelijke ontdekkingen voortkomen. Neerlandicus drs. Marc Weeber ontwikkelde een computersysteem dat medische onderzoekers in staat stelt om op basis van enorme hoeveelheden wetenschappelijke literatuur nieuwe kennis te genereren over geneesmiddelen en bijwerkingen daarvan. Hij promoveert op 19 januari 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"In de bijwerking van een medicijn ligt vaak de sleutel tot nieuwe therapeutische toepassingen", zegt Weeber. "Veel geneesmiddelen komen zo tot stand. Zo werd Viagra in eerste instantie gezien als een potentieel cardiovasculair middel, de erectie als een neveneffect. Uiteindelijk werd de bijwerking dus hoofdwerking. Dat zoekproces kun je met de computer simuleren en versnellen, door kennis over de (bij)werking van een middel te 'linken' met de kennis die elders bestaat over bepaalde aandoeningen." MEDLINE is de grootste, Engelstalige, biomedische bibliografische database, waarin gegevens van ruim tien miljoen wetenschappelijke publicaties zijn opgenomen. Weeber zocht naar ontdekkingen die ergens in die tien miljoen titels en samenvattingen verborgen liggen. Hij ontwikkelde een geavanceerde 'search engine' die in korte tijd tienduizenden titels en samenvattingen kan analyseren. Dit zogenaamde DAD-systeem (Drug - Adverse drug reaction - Disease) zoekt in de gigantische informatieberg naar zinnen waarin een bepaalde aandoening, (bij)werkingen en de stof in kwestie voorkomen. "Uiteindelijk hoeft de gebruiker slechts een honderdtal relevante zinnen te lezen. Deze reductie zorg ervoor dat de taak van de menselijke onderzoeker een haalbare wordt." Met behulp van het systeem kwam Weeber een aantal nieuwe mogelijke toepassingen voor het geneesmiddel thalidomide op het spoor. Thalidomide werd in 1961, kort nadat het als slaapmiddel op de markt was gekomen, verboden omdat bleek dat zwangere vrouwen die het gebruikten ernstig misvormde kinderen kregen. In 1998 werd thalidomide echter opnieuw geregistreerd als geneesmiddel, ditmaal tegen een lepra-gerelateerde huidaandoening. Op grond van een literatuuranalyse vermoedt Weeber nu dat thalidomide ook werkzaam is tegen tenminste vijf auto-immuunziekten, waaronder myastenia gravis, acute pancreatitis en chronische hepatitis C. De verbindende schakel tussen deze ziekten en thalidomide blijkt een immunologische reactie te zijn, namelijk de balans tussen twee verschillende T-helper cellen (een bepaalde immuuncel). /EB/ImK

Weeber (Heerlen, 1971) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de disciplinegroep Sociale farmacie en farmaco-epidemiologie van de RUG. Momenteel is hij als postdoc werkzaam bij de National Library of Medicine in Washington D.C. Daar probeert hij het DAD-systeem klaar te stomen voor gebruik in de biomedische onderzoekspraktijk.

Datum en tijd

vrijdag 19 januari 2001, 16.00 uur

Promovendus

drs. M. Weeber, tel. +1 301 435 32 51, e-mail:weeber@nlm.nih.gov (werk)

Proefschrift

Literature-based discovery in biomedicine

Promotor

prof.dr. R. Vos, prof.dr. L.T.W. de Jong-Van den Berg

Faculteit

Wiskunde en Natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen