Universiteit Twente

Cell tracks: de volgende stap in celanalyse

* 19 januari, 15.00 u.

promotie ir. A.G.J. Tibbe, faculteit Technische Natuurkunde: 'Cell Tracks: The Next Step in Cell Analysis'

Bloedcellen keurig op een rijtje leggen om die daarna te analyseren, dat doet het Cell Tracks systeem. Magnetische krachten worden daarbij gebruikt om de cellen op een rij te krijgen waarna biologische informatie gelezen wordt met behulp van compact disk (CD)-technologie.

Omdat cellen van zichzelf niet magnetisch zijn, worden ze voorzien van kleine (150 nm) ijzerdeeltjes. Deze deeltjes zijn gelabeld met een specifiek eiwit dat zich alleen bindt aan de cellen die interessant zijn om te analyseren. Doordat deze cellen met ijzeldeeltjes zijn gelabeld, voelen ze een magnetische kracht als ze in een magneetveld worden geplaatst. De richting en gradiënt (kracht) van het magnetisch veld zijn zo ontworpen dat de cellen uit het bloedvolume worden getrokken en keurig op een rij op een glasoppervlak komen te liggen. De biologische informatie wordt nu gelezen door de cellen met een laser te scannen, en wel op een soortgelijke manier waarop een CD wordt gelezen.

De magnetische kracht houdt de cellen op het glasoppervlak vast. Hierdoor blijven ze bewaard en zijn ze na een eerste analyse terug te zoeken waarna het mogelijk is een afbeelding te maken van een specifiek gemeten cel. Dit vergemakkelijkt de identificatie van een cel, ter bepaling tot welke categorie cellen die hoort. Dankzij de magnetische selectie en uitlijning, in combinatie met de verkregen afbeelding, zijn in het onderzoek met succes kankercellen in bloed gedetecteerd en geïdentificeerd. Detectie van deze cellen is van het grootste belang voor de detectie van kanker en de behandeling van patiënten.

Met het ontwikkelde Cell Tracks systeem is deze detectie nu gemakkelijker en kan met een grotere gevoeligheid biologische informatie van cellen worden verkregen. Bijkomend voordeel: het systeem is klein en de te analyseren cellen blijven in hun natuurlijke omgeving (bloed).

Het onderzoek is gedaan bij de faculteit Technische Natuurkunde, leerstoel Bio-Fysische Techniek, in samenwerking met Immunicon Corporation, Huntingdon Valley, USA.

promotoren prof. dr. B.G. de Grooth; prof. dr. J. Greve informatie drs. B. Meijering, telefoon (053) 489 43 85 e-mail b.meijering@cent.utwente.nl