DSM

19 januari 2001

Derde nieuwe fabriek van DSM Desotech in drie jaar

DSM Desotech Inc., een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van de ontwikkeling en productie van UV-uithardende materialen, breidt zijn activiteiten uit met een nieuwe fabriek in Stanley, North Carolina (VS). De productie-installaties worden gerealiseerd in een bestaand fabriekscomplex dat daartoe door DSM Desotech is aangekocht. Met de nieuwe fabriek is een investering van ca. EUR 35 miljoen gemoeid. Volgens plan start de productie in januari 2002. De fabriek in Stanley wordt de derde nieuwe fabriek van DSM Desotech binnen drie jaar, na Hoek van Holland (1999) en Tsukuba, Japan (2000). Japan Fine Coatings in Tsukuba is een 50/50 joint venture met JSR.

"DSM Desotech speelt met deze uitbreiding in op de sterke groei in de optische vezel- en kabelindustrie, de grootste afzetmarkt voor onze succesvolle UV-uithardende coatings, inkten en matrixmaterialen", zegt Jan-Paul de Vries, directeur DSM Desotech.
Wereldwijd bedroeg de productie van optische vezels in 2000 bijna honderd miljoen kilometer, een toename van 40% ten opzichte van het jaar daarvoor. De capaciteit van kabel- en glasvezelproducenten voor 2001 is al vrijwel volledig volgeboekt.
"De glasvezelindustrie vertoont een ongekende groei," aldus De Vries. "Door de aankoop van een bestaand gebouw op de locatie in Stanley kunnen we op korte termijn onze productiecapaciteit met niet minder dan eenderde opvoeren. Onze nieuwe fabriek ligt centraal voor de belangrijkste afnemers in Noord Amerika". De uitbreiding past volledig in de onlangs bekendgemaakte concernstrategie van DSM, die voorziet in een concentratie op performance materialen en life science producten.

DSM Desotech's huidige vestiging te Charlotte, NC, zal opgaan in het nabijgelegen bedrijf te Stanley. Dat zal daartoe worden uitgebreid voor de productie van coatings voor glasvezelkabels en andere speciale UV-uithardende materialen, waaronder harde coatings, lakken voor CD's, bindmiddelen voor DVD's en harsen voor rapid prototyping. Als gevolg van de overname zal het personeel van Charlotte worden overgeplaatst naar Stanley en zullen er 35 nieuwe banen ontstaan, waardoor de totale bezetting op ca. 70 werknemers komt.