Situatie Ambon / Maluku

Situatie 17-01-2001

Berichten over situatie Ambon van Laskar Jihads via internet.

Wees voorzichtig met het lezen en uitzenden van berichten via Laskar Jihads laskarjihad@mailandnews.com, want de feiten worden hier omgedraaid. Gebleken is dat de informaties niet uit Ambon komen, maar vanuit Yogjakarta. De landkaart die ze hebben gedistribueerd wijst aan dat "Air Salobar" tussen Latuhalat en Eri ligt, zodat men denkt dat Air Salabor een moslimwijk is. Bij de Laskar Jihads is er een team samengesteld t.w. TPG = "Team Pendusta Gereja" . Deze team zorgt ervoor dat er leugens verspreid worden, om de kerk zwart te maken. Hieronder nieuws waarbij de feiten zijn ongedraaid: ? Op 12-12-2000, zouden de christenen uit Kesui, (die in de minderheid zijn) de moslims hebben aangevallen, en dat zou dan de oorzaak zijn van de "tegen- aanvallen".
? De dominee die de christenen tot de aanval zou hebben opgeroepen, zou tijdens de gevechten zijn weggevlucht.
? En tot grote teleurstelling zouden de christenen daardoor uit eigen wil tot het Islam geloof zijn bekeerd

Maandag 22 januari 2001, gaat de gouverneur + staf begeleid door militaire eenheden, naar het eiland Kesui, om de slachtoffers van Islamisatie te evakueren. Men zal verscheept worden naar Tual in Maluku Tenggara en veilig worden ondergebracht in gereedstaande gebouwen.

En hieronder; verzonnen berichten :
? Op 06-01-2001 zouden de christelijke geestelijke leiders een activiteit tot verzoening hebben geleid, maar ook tegelijkertijd op die dag, de opdracht hebben gegeven een moslimswijk aan te vallen "Air Salobar", (terwijl dit een christenwijk is), die tussen de christenwijken ligt. Deze moslimwijk "Air Salobar" zouden door de christenen in Benteng Gudang Arang zijn beschoten.

Op 06-01-2001 gebeurde slechts 2 incidenten n.l. brand in Olympic bij de christenwijk, en een autobus bij Pos Kota ( politieburo bij de kruising jalan A.Y.Patty) door moslims met stenen bekogeld.


* Op 11-01-2001 zouden christenen vanuit een speedboot en de passagiersboot in de baai van Ambon op moslims hebben geschoten, die aan het werk waren bij het strand in Tantui.
De moslims zouden de speedboot hebben achterna gezeten en op de "daders" geschoten

De volgende incidenten gebeurde op 11-01-2001:

- een speedboot en een mtorboot met passagiers werden door moslims vanuit Rumah-tiga en Tantui beschoten: met het gevolg 1 dode en 11 gewonden.
- de auto van de Kapolda werd door massa moslims in Wailela aangehouden.
- een personen auto werd door massa moslims aangevallen. De drie inzittende liggen tot op heden nog steeds in het ziekenhuis
- twee motorrijders door moslims gekidnapped. Ze blijken later te zijn mishandeld en gedood.

En zo zullen er nog meer zijn. Verifieer allereerst de berichten!! Deze berichten zijn pure provokatie en zijn steeds weer de aanleiding van de tot nu toe nog steeds durende onrusten op de Molukken.

Verder is de situatie hier op Ambon vrij rustig.

Ambon, 18-01-2001

Paulien Joel-Parera