DSM

19 januari 2001

Studie uitbreiding Stanyl-fabriek Geleen door DSM Engineering Plastics

DSM Engineering Plastics (DSM EP) heeft met succes de Stanyl-fabriek te Geleen opgestart na een uitbreiding van de capaciteit met 30%. Parallel aan de capaciteitsuitbreiding is een nieuw type Stanyl High Flow geïntroduceerd met name voor connectoren in elektronische apparatuur. Om aan de sterk groeiende vraag naar Stanyl - hittebestendig polyamide-46 - te kunnen blijven voldoen, is DSM EP een studie gestart om de capaciteit in Geleen in 2002 opnieuw te gaan verhogen. Wereldwijd groeit de markt voor hittebestendig polyamide met meer dan 20% per jaar. DSM Engineering Plastics is hierbij wereldmarktleider.

"De vraag naar hittebestendig polyamide zal fors blijven stijgen. Industriële vormgevers beschikken daarmee over designvrijheden die voorheen onmogelijk waren", zegt Jos Goessens, directeur DSM Engineering Plastics. "Omdat Stanyl bestand is tegen hoge temperaturen, kunnen bijvoorbeeld onder de motorkap complexe metalen delen worden vervangen door deze hoogwaardige kunststof. Omdat de markt zo transparant is, geven wij geen details over de capaciteiten."

DSM Engineering Plastics

DSM Engineering Plastics maakt als business group deel uit van het cluster Performance Materials van DSM. DSM EP is wereldwijd actief met diverse soorten nylon (polyamide-6, polyamide-66 en polyamide-46), polyesters (PBT, PET en TPE-E) en polycarbonaat. Deze worden toegepast in technische componenten voor elektrische apparaten en elektronica, de automobielindustrie en in extrusiemarkten. De jaaromzet bedraagt ca. EUR 600 miljoen en groeit gemiddeld met 15 - 20% per jaar. DSM Engineering Plastics heeft een aandeel van ca. 5% op de wereldmarkt en is met Stanyl wereldmarktleider op het gebied van hoge temperatuur nylons.
DSM wil zich de komende jaren verder transformeren tot een specialty onderneming. In 2005 zal 80% van de omzet worden behaald in specialties voor life science products en hoogwaardige materialen, waartoe DSM Engineering Plastics behoort. In deze groeistrategie passen o.a. de opstart in 2000 van een nieuwe polyamidefabriek in Emmen en de studie voor de bouw van een PBT-fabriek in Europa, samen met partners. Onlangs verwierf DSM Engineering Plastics het volledige eigendom van de fabriek in Jiangsu, China.