European Commission

IP/01/76

Brussel, 19 Januari 2001

Nieuwe persruimte van de Commissie op internet

De dienst Pers en Communicatie van de Europese Commissie heeft vandaag een virtuele persruimte opengesteld. Deze nieuwe internetsite komt tegemoet aan de toenemende behoefte van de media om 24 uur per dag gebruikersvriendelijke toegang te krijgen tot nieuws van de Commissie.

De opzet van deze site is zodanig dat de media op één plaats allerlei materiaal kunnen vinden dat voor hen van belang is: actueel nieuws, hoofdpunten van het nieuws van de dag, persberichten, rechtstreekse uitzendingen via web-tv van gebeurtenissen en briefings, audiovisuele bibliotheek met video- en fotoarchief, achtergrondmateriaal, kalenders, contactpersonen voor de pers, almede nieuws van de andere Europese instellingen.

De databank Rapid, sinds 1985 een belangrijke informatiebron voor journalisten, bevat momenteel meer dan 26.000 persberichten en andere communiqués van de Europese instellingen. De nieuwe Rapid-databank is een belangrijk onderdeel van de virtuele persruimte; naast toegang tot de persberichten van de dag, perberichten van de laatste zeven dagen en zoeken in de volledige databank, is het nu ook mogelijk per onderwerp een abonnement op de nieuwe persberichten te nemen, die dan automatisch per e-mail worden verzonden.

De persberichten van de dag zijn beschikbaar in twee of drie talen en worden spoedig daarna in meer talen vertaald. Persberichten over beleidsvoorstellen en mededelingen van de Commissie worden in alle 11 officiële talen vertaald. Rechtstreekse verslagen via web-tv van gebeurtenissen zoals de plenaire vergaderingen van het Europees Parlement en persconferenties van de Raad en de Commissie worden uitgezonden in de originele taal, met vertolking in de andere officiële talen van de EU.

Voor de rest is de site over de persruimte van de Commissie in het Frans en Engels, de twee werktalen die worden gebruikt tijdens de dagelijkse briefing die door de Commissie voor de geaccrediteerde correspondenten wordt georganiseerd.

De website is te vinden op het volgende
adres: http://europa.eu.int/comm/press_room/