European Union

Colombia : Peace process Press Release: Brussels (19-01-2001) - Press: 12 - Nr: 5272/01


Brussel,
19 januari 2001

5272/01 (Presse 12)

P 10/01

Verklaring van het voorzitterschap

namens de Europese Unie over het vredesproces in Colombia

De Europese Unie spreekt haar grote bezorgdheid uit over de escalatie van het gewapend conflict in Colombia en het toenemend lijden van de burgerbevolking. De Europese Unie is ervan overtuigd dat het conflict uitsluitend door een op basis van onderhandelingen tot stand gekomen regeling kan worden opgelost.

De Europese Unie dringt er daarom bij de FARC op aan om onverwijld de onderhandelingen te hervatten teneinde bij het vredesproces concrete resultaten te behalen. Om de hervatting van de vredesbesprekingen te vergemakkelijken, doet de Unie een beroep op de regering van Colombia om de gedemilitariseerde zone te verlengen.

De Europese Unie neemt nota van de pogingen van de Colombiaanse regering om de activiteiten van de paramilitaire groepen te beperken. Zij benadrukt dat verdere stappen moeten worden gezet om deze activiteiten in te tomen en dringt er bij de Colombiaanse regering op aan om de noodzakelijke maatregelen te treffen.

De Europese Unie is ingenomen met de aankondiging van een eerste akkoord tussen de Colombiaanse regering en het ELN. Zij bevestigt opnieuw haar steun voor deze vredesonderhandelingen en moedigt beide partijen aan om een definitief akkoord te sluiten.

De Europese Unie veroordeelt met klem de aanhoudende ernstige mensenrechtenschendingen en misstanden in Colombia. De Europese Unie roept alle partijen bij het conflict op om het geweld een halt toe te roepen, de mensenrechten te eerbiedigen en het internationaal humanitair recht na te leven.

De Europese Unie roept alle gewapende groepen die gijzelaars vasthouden op om deze onverwijld vrij te laten. In dit verband is de Europese Unie verheugd over de vrijlating door het ELN van gevangengenomen politieagenten en militairen, en doet zij een beroep op de FARC om zijn aankondiging inzake vrijlating van een aantal gevangengenomen militairen en politieambtenaren na te komen.

De Europese Unie herhaalt dat zij bereid is om een duurzame vreedzame oplossing voor het conflict in Colombia te steunen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.