Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis mobiliseert voor hulp aan 50.000 slachtoffers van aardbeving in India
Eerste raming schat kosten hulpoperatie op minimaal 50 miljoen frank

Het Internationale Rode Kruis heeft onmiddellijk 5 miljoen frank vrijgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in India. Vrijwilligers van het Indiase Rode Kruis helpen bij het zoeken naar slachtoffers, het transport van slachtoffers naar plaatselijke medische centra, het verdelen van noodvoorraden en het organiseren van bloedcollectes.

Onmiddellijk na het bekend worden van de ernstigste aardbeving die India sinds 1956 heeft getroffen, heeft het Indiase Rode Kruis vrijwilligers en middelen gemobiliseerd. Een 'assessment team' van het Internationale Rode Kruis is onderweg naar India om samen met het plaatselijke Rode Kruis de noden in te schatten. Over de hele wereld zijn door het Rode Kruis internationale experts in noodhulp staat van paraatheid gebracht. Een volledig uitgerust mobiel veldhospitaal staat klaar om naar India te vertrekken. Ook Rode Kruis-Vlaanderen houdt medewerkers beschikbaar om indien nodig naar het rampterrein af te reizen.

'Onze grootste zorg is dat de omvang van de crisis nog niet volledig bekend is. Het gaat om een uiterst geïsoleerd gebied en mogelijk bevinden nog steeds een groot aantal slachtoffers zich onder het puin', zei Patrick Fuller, een medewerker van het Internationale Rode Kruis in India.

De dringendste noden - naast het zoeken naar overlevenden - zijn kleding, dekens, elementair medisch materiaal, noodbehuizing en het verzekeren van voldoende schoon water en sanitaire voorzieningen. Een groot deel hiervan kan plaatselijk aangeschaft worden. Op basis van een voorlopige schatting denkt het Internationale Rode Kruis hiervoor in een eerste fase 50 miljoen frank nodig te hebben. Nu reeds is duidelijk dat de uiteindelijke kosten voor rehabilitatie en reconstructie een veelvoud van dit bedrag zullen bedragen.

Rode Kruis-Vlaanderen roept de bevolking op de slachtoffers van de aardbeving te helpen door een bijdrage over te maken op rekening 000-0000025-25 ten name van het Rode Kruis met de vermelding 'India'.

Brussel, 19 januari 2001