Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Recreatieondernemers oefenen invloed uit op gemeentelijke bestedingen voor toerisme en recreatie

19 januari 2001

Gezamenlijke recreatieondernemers in Soest gaan een convenant aan met de gemeente Soest over een alternatief voor het heffen van toeristenbelasting. Medio vorig jaar kwam de gemeente met het voorstel om toeristenbelasting in te gaan voeren. Recreatieondernemer en voorzitter van RECRON Utrecht, de heer S.G.M. de Koning, heeft daarop een voorstel ingediend om in plaats van het betalen van toeristenbelasting een bedrag als sector beschikbaar te stellen. De recreatie-ondernemers krijgen als tegenprestatie inspraak in de besteding van dit bedrag. Dit initiatief is vrijwel uniek in Nederland. Een vergelijkbare afspraak is voor zover bekend alleen in de gemeente Borsele van kracht.

Dertien recreatieondernemers uit Soest hebben zich verenigd in de Stichting Logiesverschaffers Soest. Deze stichting int de bijdrage van de deelnemende ondernemers. Als tegenprestatie kan de Stichting voorstellen bij de gemeente doen voor bijvoorbeeld de aanleg van wandel- en fietsroutes. Afgesproken is dat met ingang van 2002 jaarlijks een bedrag van fl. 66.000,- beschikbaar zal worden gesteld aan de gemeente. Voor 2001 zal de Stichting een eenmalige vrijwillige bijdrage van fl. 10.000,- beschikbaar stellen. Dinsdag 30 januari aanstaande wordt het convenant in het gemeentehuis van Soest ondertekend. De recreatieondernemers zullen de ondertekening op ludieke wijze luister bijzetten.

RECRON is van mening dat lokale belastingen en heffingen zwaar drukken op de recreatiesector. Als voorbeeld: in sommige gemeenten bedraagt de lokale lastendruk inmiddels meer dan 30% van de overnachtingprijs op een camping. Bovendien wordt geld, dat de gemeente ontvangt middels de toeristenbelasting, in veel gevallen niet direct aangewend voor verbetering en versterking van de toeristisch-recreatieve voorzieningen in de gemeente, maar verdwijnt het in de algemene middelen. RECRON is daarom verheugd te constateren dat in de gemeente Soest recreatie-ondernemers invloed uit kunnen oefenen op de besteding van het alternatief voor het heffen van toeristenbelasting. Bovendien voorkomt de vrijwillige bijdrage veel administratief werk voor de recreatieondernemers. Dit leidt ook voor de gasten tot een fikse besparing.